Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megszületett a döntés, jön a szigorítás: mostantól mindenkinek spórolnia kell a gázzal


Hivatalosan is elfogadták azt a javaslatot, mely arra ösztönzi az európai tagállamokat, hogy 2025. március 31-ig fogják vissza gázfogyasztásukat.

Az Európai Tanács indoklásában leírja, minden tagállamnak arra kell törekednie, hogy 15 százalékkal kevesebbet fogyasszon gázból, mivel ez segíthet abban, hogy az energiahatékonyságról és a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvek 2025-ben történő átültetéséig megfelelő legyen az ellátásbiztonság.

Bíznak abban, hogy ez az irányelv a következő időszakban keresletcsökkenést eredményez, és ezzel egyidejűleg megvalósulnak az EU kibocsátáscsökkentési tervei is.

A korábbi megállapodást 2022 júliusában kötötték, ami azt tűzte ki célul, hogy a rá következő télen 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást. Ennek hatályát tavaly tavasszal még egy évvel meghosszabbították, a jelenlegi előírás március 31-én jár le – emlékeztetett a Portfolio. Ezzel az volt a cél, hogy 2023 november elejéig érjük el európai szinten a gáztárolók töltöttségének 90 százalékos szintjét, ami már augusztusban megvalósult. Ennek köszönhetően az EU-nak 2023-ra mintegy 65 milliárd köbméter orosz gáz fokozatos kivezetését sikerült elérnie, igaz, ennek jelentős kárát látta az európai ipar.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük