Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megszólalt az OMSZ, lehet-e idén fehér karácsony – Itt a térkép


Már mindenki karácsonyi lázban ég, ebben a szakadó esőben pedig felmerül a kérdés, hogy látunk-e havat karácsonykor? – írta a facebookon az Országos Meteorológiai Szolgálat. „A jelenlegi legfrissebb (2023.12.13. 00 UTC-s) ECMWF valószínűségi előrejelzések alapján a fehér karácsony esélye nem 0%, de csekély. A valószínűségi előrejelzések tanulsága szerint az északi megyékben van némi esély hótakaróra, de itt is nagyítóval kell keresni a 20% feletti értékeket (2, 5 cm meghaladó hótakaró valószínűsége). Az ország többi részén pedig 0 és 15% közötti értékek szerepelnek, így a JELENLEGI forgatókönyvek alapján kevés az esély a fehér karácsonyra” – közölték.

Kiemelétk: ezek az értékek folyamatosan változni fognak, az idő előrehaladtával pedig növekszik az előrejelzések megbízhatósága. „A jelenlegi időtáv, az időjárási helyzet komplexitása miatt még bőven a NEM TUDJUK megmondani kategóriába esik, így azt tanácsoljuk, hogy kövessétek továbbra is bejegyzéseinket. A következő időszakban folyamatosan beszámolunk majd a friss valószínűségekről, eredményekről.”

Az OMSZ tanulmányából kiderült az is, hogy karácsonykor a hőmérséklet igen nagy változékonyságot mutat. Nem feltétlenül igaz, hogy régen sokkal több fehér karácsony volt. Az országos középérték -10 és +8 fok között alakult az elmúlt 120 évben. Hidegebb karácsonyok jellemezték az 1920-as, 1930-as, 1960-as és különösen az 1990-es éveket, valamint a 2000-es évek elejét. A leghidegebb karácsonyok országosan az 1998-as (-9,6 fok), a 2001-es (-9,3 fok) és 1961-es (-9,2 fok) voltak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük