Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megszólalt az MVM a brutális gázszámlákról: jön korrekció, de van más bosszúság is


Drasztikusan emelkedtek az átalánydíjas gázszámlák – júniusban közel duplájukra, az előző havihoz képest.

Egy energetikai szakértő szerint az úgynevezett jelleggörbe torzítja a rezsit. Azokban a hónapokban, amikor alacsonyabb a fogyasztás, a kedvezményes árú gáz mennyisége is alacsonyabb – írja az ATV.

Több néző is arról számolt be az ATV híradójának, hogy drasztikusan emelkedett június havi gázszámlája. Egy budapesti lakos befizetésein például azt látni, hogy tavaly augusztustól, vagyis a rezsicsökkentés szigorításakor jelentősen megugrott a szokásos befizetése, majd egy februári visszatérítés után a múlt havi számlája majdnem a duplájára nőtt. Az energetikai szakértő szerint ennek oka az úgynevezett jelleggörbe. Vagyis a téli hónapokra nagyobb, a nyáriakra kevesebb gázfogyasztással számol az MVM, és ennek megfelelően számítja a kedvezményes árat is.

,,Mintha mindenki egyformán fogyasztana minden hónapban, viszont ez a jelleggörbe miatt hol átcsúszik a versenypiaci költségek közé, hol alatta marad”

– magyarázta Holoda Attila.

Az energetikai szakértő szerint a későbbi hónapokban majd korrigálni fog a szolgáltató, addig viszont marad a bosszúság a fogyasztóknak, több okból is. Míg tavaly augusztusban a holland gáztőzsdén 300 eurót kellett fizetni egy megawattórányi gázért, addig ma már mindössze a tizedét ugyanekkora mennyiségért. Számláink mégsem csökkentek 90 százalékkal.

,,Amikor tavaly augusztus elsején megállapították az úgynevezett rezsivédett árat, az bizony még jóval jóval alatta volt az akkori piaci árnak, sőt a mostani piaci árnak is alatta van, tehát ezen valójában veszteséget képez az MVM-nek és megpróbáltak egy olyan árat kalkulálni, hogy ezt a veszteséget valamennyire kompenzálják”

– fogalmazott Híradónknak Holoda Attila. Az ATV Híradó stábja kereste a kormányt és az MVM-et is, hogy milyen módon tervezik kompenzálni a fogyasztókat, illetve pontosan hogyan kerül kiszámításra az átalány. Azt válaszolták, hogy a kedvezményes mennyiséget nem egyenletesen hanem az ügyfél fogyasztási jelleggörbéje alapján osztják fel. Az éves gázfogyasztás több mint 90 százaléka augusztus és április között történik, így előfordulhat, hogy július 31-éig nem marad már kedvezményes földgázmennyisége a fogyasztónak.

Forrás: ATV
Fotó: ATV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük