Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Korrupcióellenes hatóság: nem Orbán Viktor rendszere korrupt, hanem az emberek


Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke szerint Magyarországon nem nagyobb mértékű a korrupció, mint máshol, és úgy véli, nem Orbán Viktor rendszere a korrupt, hanem egyes emberek. Az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport az Európai Bizottságnak tett korrupcióellenes vállalások részeként jött létre.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke a Bloomberg amerikai lapnak azt mondta, nem Orbán Viktor miniszterelnök rendszere korrupt, hanem az egyének.

Bíró Ferenc úgy véli, a kormány és a korrupció közé nem szabad egyenlőségjelet tenni, mert szerinte Magyarországon nem nagyobb mértékű a korrupció, mint máshol. Ugyanakkor a korrupció elleni küzdelmet kulcsfontosságúnak tartja, hiszen a válságban lévő magyar gazdaság megerősítéséhez szükséges a több milliárd eurós uniós támogatás felszabadítása.

Hozzátette, az Integritás Hatóságnak az is a feladata, hogy Magyarország megítélését javítsa. A lap szerint megkérdőjelezendő, hogy az Integritás Hatóságnak van-e lehetősége ténylegesen fellépni a korrupció ellen, hiszen nem folytathat le büntetőeljárást, és vádat sem emelhet.

Bíró Ferenc úgy fogalmazott, az általa vezetett hivatalnak nem a vádemelés, hanem „a gazdasági kultúra változásának elősegítése és a korrupció visszaszorítása” a célja, és szerinte az új hatóság nem működhet elszigetelve, hanem más állami szervekkel együtt kell működnie ahhoz, hogy eredményeket érjen el.

Az Integritás Hatóság elnöke egy decemberi interjújában azt mondta, „hiú ábránd, hogy teljesen megszűnjön a korrupció”. Mint megírtuk, a Korrupcióellenes Munkacsoport idei első ülését már megtartotta, márciusban érkezik is az első jelentés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük