Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt a nyílt utcán – A gyomrán és mellkasán érték a lövések, kórházba szállították


Lövések dördültek a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően.

Nyitókép: Twitter

A Denník N arról ír, hogy a lövések Robert Fico kormányfőt érték. A miniszterelnökre a helyi kultúrház előtt lőtt rá a támadó. A lap helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik – írja az ujszo.com.

A Dennik N úgy értesült, hogy a támadás akkor történt, amikor a kormányfő a helybeliekhez sétált, akik üdvözölték őt, ekkor dördültek el a lövések.

Egy szemtanú úgy nyilatkozott, hogy éppen vele fogott volna kezet Robert Fico, amikor olyan hangos lövés dördült, hogy „majdnem megsüketült”. Három vagy négy lövést hallott. Egy másik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

Robert Ficót a biztonsági emberek azonnal az autóba vitték, majd nagy sebességgel elhajtottak vele. A szlovák média szerint a Bojnice kórház van a legközelebb a merénylet színhelyéhez, de az intézmény igazgatója szerint ott nem kezelik a miniszterelnököt.

Az aktuality.sk úgy értesült, hogy mentőhelikoptert küldtek Robert Ficóért, miután kimenekítették a merénylet helyszínéről. A portállal a szlovák mentőszolgálat azt közölte, hogy nem sokkal fél három után kaptak értesítést arról, hogy egy férfit meglőttek Nyitrabányán. Az 59 éves áldozatért mentőhelikoptert küldtek, a mentés még folyamatban van.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”.

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták, a kormány többi tagját a rendfenntartó erők biztonságba helyezték.

A történtek miatt a parlamenti ülést félbeszakították.

Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból.”

Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket – írja az ujszo.com.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük