Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Meglepő problémát vált ki a mindennapos maszkhasználat

Akármilyen kellemetlen is a maszkhasználat, szükségszerű, hiszen emberéletek múlhatnak ezen a kis anyagdarabon. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy jár némi kellemetlenséggel, ami ha bekövetkezik, legalább tudjuk, mitől van és mi a teendőnk a kezelésével kapcsolatban. Nézzük, mit is okoz a gyakori maszkhasználat!

Azok, akik szemüveget viselnek, már tudják, milyen idegesítő, amikor a maszk miatt a lencsék még az utcán is pillanatokon belül bepárásodnak. Ez jól érzékelteti, hogy a kifújt levegő általában a szemed irányába távozik a maszk alól, ennek kapcsán pedig a The Healthy külföldi lap szerint a szemészek egyre többször találkoznak számos, korábban kevésbé gyakori problémával.

Úgy vették észre, hogy az utóbbi hónapokban többen jelentkeznek náluk bakteriális szemfertőzéssel, szemszárazsággal, kisebb sérülésekkel (például karcok a szaruhártyán). Az eltömődött könnycsatornák és az allergiás irritációk is gyakoribbá váltak.

Ez utóbbit például könnyedén kiválthatja az, hogy az újramosható maszkoknál alkalmazott mosószerben olyan összetevők vannak, amelyekre érzékeny vagy. Míg a bőrödön ez nem ütközik ki, addig a sokkal érzékenyebb területeken, mint például a szemeden annál inkább. Ha mostanában gyakrabban könnyezel, lehet, hogy ez az oka, és érdemes kipróbálni egy újabb mosószert!

Szakértők szerint nehéz megmondani, pontosan mi a kiváltó ok, de úgy vélik, a korábban írt problémákról sokszor a felfelé kiáramló meleg levegő tehet. Ilyenkor a szemeidnél megnövekszik a légáramlás mértéke, a természetes nedvesség gyorsabban elpárolog, ennek következtőben pedig a szemed is hamarabb kiszárad. Így előbb-utóbb azt tapasztalhatod, hogy érzékenyebbek már a pislogás hatására is, a szemed pirosabbá válik, és az apró, nem látható sérülések is fájdalmat okoznak.

Megelőzheted a szemproblémákat!

Szerencsére tehetsz egy-két aprósággal azért, hogy a szemeidet ne viselje meg annyira a maszkviselés. Elsősorban a maszkodat kell ellenőrizned, hiszen gyakran mindössze az a gond, hogy nem megfelelően simul az orrodra. Ilyen szempontból szerencsésebbek azok a típusok, amelyeknek felső részébe egy kisebb drótot varrtak, hiszen ezzel tudod úgy rögzíteni, hogy ne maradjanak rések az orrod körül. Ez a szemüveglencsék párásodása ellen is hatékony!

A maszkodnak sosem lenne szabad hozzáérnie a szemedhez. Még akkor sem, ha pakolsz a kosárba a boltban, vagy ha tekered a biciklidet, hiszen ennek mindig szorosan a helyén kell maradnia. Ha mégsem, akkor nem csak kevésbé hatékony a megelőzésben, de ráadásul folyamatosan súrolni fogja a szemedet.

Ez pedig a kisebb sérülések kialakulásához vezet, pláne szárazság esetén. Hogy ezt megelőzd, elsősorban a maszkod anyagát kell ellenőrizned. Azok, amelyek „keményebb” ruhaanyagból készültek, és tapintásra is durvábbnak tűnnek, sokkal rosszabbak a szemeidre (és a bőrödre) nézve, mint a puha maszkok.

És ami a legfontosabb: figyelj a szemeidre akkor is, ha nincs rajtad maszk! A szemszárazságot muszáj orvosolni, de szerencsére a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható műkönny, ami sokat segíthet a javulásban. A könnycsatornák eltömődése ellen jó ötlet a meleg borogatás, hetente egy-két alkalommal.

Ne felejtsd el pihentetni a szemeidet a sok telefonozás és monitornézés között! Ezek ugyanis még inkább rontanak a helyzeten, néhány hónap alatt pedig akár látásromláshoz is vezetnek. Nem véletlen, hogy sok home office-ban dolgozó személy tapasztalta azt, hogy homályosabban lát, vagy akár szemüvegre szorul, mint a koronavírus előtti időszakban!