Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Meglepő összegek a gyorshajtásról: megvan, hol a legolcsóbb és hol a legdrágább


Kiderült, hogy hol büntetnek a legjobban a gyorshajtásért. A sebességhatárok átlépése után fizetendő bírságtételek alapján Magyarország az európai államok középmezőnyébe tartozik.

Európai viszonylatban a magyar bírságolási rendszer nem számít sem túl szigorúnak, sem túl megengedőnek. Mint ismert, a jelenlegi szabályozás alapján a gyorshajtásért Magyarországon minimum 30 ezer és legfeljebb 300 ezer forintos pénzbírság jár – írja az Infostart a napi.hu cikke nyomán.

Európában a legelnézőbbnek számító ország Csehország, ugyanis ott a gyorshajtás miatt fizetendő bírság minimuma 500 cseh korona, azaz kevesebb mint 8000 forint, a maximuma pedig 2000 cseh korona (kevesebb mint 32 ezer forint).

Olaszországban a büntetések kiindulási összege mindössze 41 euró (közel 16 ezer forint), ám meglehetősen magasra növekedhet a vétség súlyosságával arányosan. Ha a sebességtúllépés 60 km/óra feletti 828–3133 euró (313 ezer–1,2 millió forint) lehet a befizetendő összeg.

Norvégia a legszigorúbb az általános sebességtúllépési szankciók szempontjából. Az észak-európai országban az év elején jelentős mértékben, átlagosan 30 százalékkal emelték a kiszabott büntetést. Bizonyos esetekben a jogosítványt is bevonhatják, így például egy 46 km/órás sebességtúllépés városon belül 18 nap börtönbüntetést vonhat maga után. Norvégiában azt a sofőrt is megbüntetik, aki túl lassan halad. Abban az esetben, ha valaki az autópályán, 90 km/óra vagy magasabb sebességkorlátozás mellett nem éri el a 40 km/órás sebességet, az 15 100 koronás, azaz 492 ezer forintos büntetést fizethet.

A legtöbbet Finnországban fizethetnek az autósok a sebességhatárok be nem tartásáért. A Wiklof Holding AB holdingtársaság elnöke például 82 km/óra sebességgel haladt a megengedett 50 km/óra helyett, ezért pedig 121 ezer eurót, azaz több mint 45 millió forintot kellett fizetnie. Anders Wiklöf esetében ráadásul súlyosbította a helyzetet az is, hogy korábban már produkált ilyen jellegű szabályszegést: 2013-ban és 2018-ban is megbírságolták.

Ez az extrém magas bírság összeg annak tudható be, hogy Finnországban jövedelemalapú a bírságolási rendszer. A finn rendőrök a vétséget elkövető bevételeihez mérten, arányosítva számolják ki, mennyit is kell az adott sebességátlépésért fizetni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük