Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Meglepő adatokat tett közzé a MEKH – Tavaly a magyar háztartások rezsije volt a legalacsonyabb Európában


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások rezsiköltségei 2022 utolsó hónapjában is a legkedvezőbbek voltak Európában.

SZAJKI BÁLINT / 24.HU

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint
TAVALY DECEMBERBEN ISMÉT TÖBB EURÓPAI FŐVÁROSBAN NŐTTEK A HÁZTARTÁSOKAT TERHELŐ ENERGIAKÖLTSÉGEK.
2022 decemberében a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Helsinkiben 23, Madridban 20, Stockholmban 18 százalékkal emelkedett novemberhez képest. A földgáz lakossági ára Stockholmban 31, Szófiában 13, Athénban pedig 10 százalékkal nőtt egy hónap alatt.A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei 2022 decemberében sem emelkedtek. A háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,02 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,40 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

 A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz decemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,48 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

 A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!