Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megkongatták a vészharangot az ATM-ek felett – Eltűnhetnek a mindennapjainkból?


Ötvenöt évvel ezelőtt, 1967-ben kezdte meg a működését a világ első bankjegykiadó automatája, innentől kezdve pedig az ATM-ek igazi sikertörténetet írtak, és világszerte gyorsan népszerűvé váltak (ATM = automatic teller machine). Az utóbbi években azonban egyre népszerűbbé váltak a készpénzmentes fizetési megoldások, amik miatt sokan már a bankautomaták végét jósolják. De vajon igazuk lesz-e azoknak, akik kongatják a vészharangot felettük? Cikkünkben ennek a kérdésnek jártunk utána – írja az origo.hu.

FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Az utóbbi években új fejezet kezdődött az ATM-ek történetében.

A XXI. SZÁZADBAN UGYAN SZINTE MINDEN SARKON TALÁLHATÓ MÁR EGY ATM, SOK SZAKÉRTŐ AZONBAN KIJELENTETTE, HOGY EZ VÉLHETŐEN NEM SOKÁIG LESZ ÍGY.

Ennek oka, hogy megjelentek és népszerűvé váltak a készpénzmentes fizetési formák: egyre többen költik a pénzüket bankkártya segítségével, utalnak pénzt okostelefonnal vagy internetbankon keresztül. Nagy-Britanniában például a 2017-es év fordulatot hozott ezen a téren, hiszen ebben az esztendőben már többször fizettek bankkártyával, mint készpénzzel. Ez a folyamat azonban nem jelenti azt, hogy pillanatokon belül feleslegessé válnak az ATM-ek, hiszen vannak generációk, amelyek tagjai még mindig a készpénzes fizetéshez ragaszkodnak, és bizalmatlanok más módszerekkel szemben. Emellett az ATM-ek eltűnése egészen biztosan nem azonnal zajlik le a világ minden pontján, hiszen számos olyan térség van a Földön, ahol az elektronikus fizetésekhez kapcsolódó infrastruktúrák nélkül az automatákból kivehető készpénz jelenti a vásárlások alapját – például ilyen helye a világnak a vidéki India. Másfelől az ATM-ek sokat fejlődtek az elmúlt időszakban a szolgáltatások területén. Mivel a világ pénzügypolitikája a készpénzmentesség felé halad, az eredetileg pénzfelvételre kitalált ATM-eknek is alkalmazkodniuk kell a változó környezethez.

Már Magyarországon is jól ismert az okos ATM, amely nem csak kiadja, hanem be is fogadja a pénzt, azaz segítségükkel bankszámlánkra bármikor betehetjük az oda szánt összeget. A nemzetközi trendeknek megfelelően érezhetően átalakult a magyarországi bankjegykiadó automaták hálózatának használata is az elmúlt néhány évben. Miközben a hazai kártyabirtokosok egyre kevesebbszer járulnak készpénz felvételének a céljával a készülékekhez, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a befizetési tranzakciók száma – és értéke – gyorsan növekszik. Az MNB statisztikái alapján a múlt év szeptemberének végén 4936 bankjegykiadó automata működött országszerte, ami 88-cal – 1,7 százalékkal – volt kevesebb az egy esztendővel korábbinál. Az itthon üzemelő ATM-ek számának lassú csökkenése az elmúlt két évre volt jellemző, a csúcson (2017 végén) valamivel 5100 felett mozgott. Az ATM-hálózat zsugorodása a bankfiókok számának az utóbbi időben megfigyelhető csökkenésével lehet összefüggésben.

A pénzügyi szolgáltatók Magyarországon is folyamatosan korszerűsítik az ATM-hálózatukat, aminek nyomán permanensen nő az itthon működő, befizetésre alkalmas készülékek száma és aránya. A korszerűbb automaták terjedésével pedig nálunk is egyre többen ismerik fel az ATM-es műveletek előnyeit. Ázsiában pedig számos helyen az ATM-en keresztül videó-ügyfélszolgálatossal is felvehető a kapcsolat, tehát a készülék itt egyfajta bankfiók funkciót is betölt. Igény mutatkozik arra is, hogy az ATM-en keresztül utalásokat bonyolíthassunk. A pénzautomata emellett más, nem banki szolgáltatásokra is képes lehet. A mobilegyenleg feltöltés mellett akár közüzemi és telefonszámláinkat is kiegyenlíthetjük talán majd rajta. Ahogy alkalmas lehet jegy- vagy akár ajándékvásárlásra is. Egy, az ATM-ek piaci lehetőségeit vizsgáló tanulmány szerint a bankautomaták piacának növekedési lehetőségei a digitális fizetési megoldások fejlődése miatt hosszú távon korlátozottak lesznek, és 2028-ig éves átlagban 4,9 százalékos növekedésre kerülhet sor. Mindent egybevéve úgy tűnik, hogy az ATM-ek rácáfolhatnak azokra, akik a közelmúltban a gyors eltűnésükkel számoltak, és változó funkciókkal ugyan, de továbbra is a hétköznapjaink részei maradnak.

/origo.hu/