Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megkongatták a vészharangot a tudósok: új világjárvány van kilátásban


Hiába éltük át a koronavírus-járványt, szinte semmit sem tanultunk belőle – állítja több tudós, akik szerint a következő pandémia már itt lehet a sarkon – írja a HVG.hu.

Újabb világjárványokra kell számítanunk, melyekre nem vagyunk felkészülve – erre figyelmeztet Teresa Lambe, a brit Oxfordi Egyetem tudósa, aki korábban a koronavírus-járvány elleni vakcina, az Oxford-AstraZeneca megalkotásán is dolgozott. A tudós most a The Independent című lapban írt cikket az előttünk álló potenciális veszélyekről.

Lambe úgy látja, hogy jelenleg csak egyhelyben állunk ahelyett, hogy felkészülnénk a következő pandémiára. „A járványkezeléshez szükséges infrastruktúra kiépítése, az emberek egészségére való költés és a járványhelyzettel kapcsolatos szabályok újragondolása mind olyan lépések, amelyek megérik, hogy foglalkozzunk velük” – véli a kutató.

David King, az Egyesült Királyság korábbi tudományos főtanácsadója hasonlóan látja a helyzetet.

„Ugyanott tartunk, mint 2020-ban. Semmi sem változott, vagy ha igen, akkor csak rosszabb lett” – fogalmazott.

John Bell immunológus és genetikus véleménycikkében arról ír, hogy attól még, hogy egy pandémiát átvészel az ember, nem jelenti azt, hogy nem jön hamarosan a következő járvány. A koronavírus-járvány ellenére viszont úgy látja, nem tanultunk az esetből, sőt, az Egyesült Királyság egészségügyi infrastruktúrája még rosszabb is lett, mint a Covid idején volt.

A britek körében nemrég egy felmérést is végeztek, hogy kiderüljön, milyen a közhangulat ezzel kapcsolatban. Kiderült, hogy a legtöbb brit nem érzi úgy, hogy a kormány komolyan veszi a jövőbeli járványok jelentette veszélyt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük