Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megkapta az engedélyt az új Pfizer- és Moderna-vakcina – Hamarosan Európában is bevethetik őket


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kiemelte, hogy az Európai Bizottság a napokban kiadhatja a forgalmazási engedélyt az új típusú oltásokra, így elkezdhetik az oltást a tagállamokban.

Fotó: hvg.hu

A két, most engedélyezett vakcinákat azoknak a 12 év felettieknek lehet beadni, akiket korábban már korábban beoltottak Covid-19 ellen. Ezek az új oltások a korábbiak továbbfejlesztett változatai, melyek a SARS-CoV-2 eredeti változatán kívül az omikron BA.1 alváltozat ellen is hatnak – írta meg a hvg.hu az EMA jelentése alapján.

Esetleges mellékhatásaik az új oltásoknak is ritkák, és megegyeznek a korábbi vakcinákkal – jegyzik meg.

A Gyógyszerügynökség arra is kitért, hogy a jelenleg a legtöbb fertőzést okozó BA.5 változat ellen is hamarosan jöhet a vakcina: a BioNTech/Pfizer ugyanis már kifejlesztette azt, az engedélyt pedig néhány hét múlva, szeptember végén vagy október elején kaphatják meg ennek gyártására.

Mivel Magyarország részt vesz az új közös európai vakcinabeszerzésében, 2022 második félévére 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer oltóanyag érkezhet Magyarországra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük