Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megjelent hazánkban is a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz


A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a központ azt közölte: az előző héten diagnosztizált esetekkel együtt a nyugat-nílusi láz miatti, idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett (14 magyarországi és 1 „importált” esetre).

A BETEGEK NAGY RÉSZE 60 ÉVESNÉL IDŐSEBB, TÖBBSÉGÜKNÉL IDEGRENDSZERI TÜNETEK MIATT VÉGEZTÉK EL A NYUGAT-NÍLUSI LÁZ KIMUTATÁSÁRA IRÁNYULÓ VIZSGÁLATOKAT.

Budapestről és hét vármegye területéről diagnosztizálták a 14 magyarországi beteget: a fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből. A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június–november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

Így érdemes védekezni

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel – tették hozzá.

A központ felhívta a figyelmet arra: bár az ázsiai tigrisszúnyog képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat is, annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok. Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet.

A SZABADBAN HASZNÁLJANAK BŐRRE KENHETŐ, FÚJHATÓ ROVARRIASZTÓ SZEREKET, ILLETVE SZÚNYOGRIASZTÓ SPIRÁLT VAGY LÁMPAOLAJAT.

Kiemelten fontosnak nevezték, hogy szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni. A közleményben kitértek arra is: a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható.

Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák. Ha 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor a lakosok mindenképpen forduljanak orvoshoz – tanácsolták közleményükben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük