Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megjelent az új rendelet: így változik mától a tankolás a benzinkutakon


A kormány kihirdette azt a rendeletet, amelyben kitiltja a 480 forintos üzemanyagár hatálya alól a külföldi rendszámú autósokat. Ezzel véget vetne az üzemanyag-turizmusnak.

A Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról címmel jelent meg a kormány rendelete a csütörtök esti Magyar Közlönyben, amely Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésével összhangban új szabályokat állapít meg a benzinárstopra.

Ennek legfontosabb pontja, hogy kimondja:

AZ ÜZEMANYAG NEM HATÓSÁGI ÁRAS TERMÉK, HA AZT KÜLFÖLDI RENDSZÁMÚ JÁRMŰ TÖLTÉSÉNEK CÉLJÁBÓL ÉRTÉKESÍTIK.

A főszabályt a következővel egészítette ki a kormány: Az (1a) bekezdéstől eltérően hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.”

A rendelet tartalmazza azt, amelyről Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt egy háttérbeszélgetésen.

„Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az 1. § (1a) és (1b) bekezdésben meghatározott szabály érvényesítése érdekében, amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására”. A gyakorlatban ez a forgalmi engedély bemutatását jelenti.

Leszögezi a rendelet, hogy ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

Fontos kiegészítések továbbá:

Az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen.

  • Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy
  • a) a magyar és az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel hatósági áron vásárolhat,
  • b) a nem magyar és nem az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel nem hatósági (piaci) áron vásárolhat, amely megegyezik a kútoszlop kijelzőjén alkalmazott árral.
  • A kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza.

A rendelet, ahogy a kormány ígérte, pénteken már hatályba is lépett. Rogán Antal szerint erre a szűk határidőre azért volt szükség, hogy ne tartson több napig a felhalmozás a külföldi benzinárturisták részéről.