Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megjelent a kormánydöntés az újabb lazításról: viszlát maszk és védettségi igazolvány


A szerda esti Magyar Közlönyben meg is jelent a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásának következő lépcsőfokát részletező rendelet. Már nagyon közel lehetünk a nagy fellélegzéshez.

Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint 5, 5 millió beoltott után:

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály)
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • a rendezvényekre vonatkozó újítás szintén, hogy nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény és a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására
  • hatályát veszíti a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó horgászatra vonatkozó speciális szabályok, vagyis nem kell védettségi igazolvány már az éjszakai horgászathoz.

A rendelet azt is kimondja, hogy az ötmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lépnek hatályba a fenti könnyítések.

A korábbi enyhítésekhez hasonlóan ezúttal is kimondja a rendelet, hogy “e rendelet hatálybalépésének naptári napját az élet és vagyonbiztonság védelméért felelős miniszter annak ismertté válását követően a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja meg”.

A rendelet kapcsán megjelent kormányzati közlemény felhívja a még be nem oltottak figyelmét arra, hogy “a vírus továbbra is terjed Európában és még jelen van Magyarországon is. A betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. Mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló”.

De mégis mikor jöhet el a feloldások következő szakasza?

Mindezek után, a részletszabályok ismeretében csak egyetlen kérdés maradt: mikor éri el Magyarország az 5,5 millió első oltással rendelkezők számát? A szerda reggeli adatközlés (vagyis a keddi állapotok) szerint még 14 ezer oltásra vagyunk a kitűzött céltól. Az elmúlt napok vakcinafelvételi tempójának lassulása miatt könnyen lehet, hogy még két napra van szükség a hátralévő 14 ezer adag ledolgozásához, így elképzelhető, hogy a csütörtöki állapotok szerint és a péntek reggeli adatközléssel jöhet el a teljes feloldás. Nem kizárt tehát, hogy a közlönyben még csütörtök este megjelenik az erről szóló hatályba léptető rendelet és péntek reggel jöhetnek a kormányzati bejelentések. Akár Orbán Viktor miniszterelnöktől a szokásos reggeli rádióinterjújában.