Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megjelent a friss adat! Jól jártak a fizikai dolgozók – átlagosan közel 20 százalékkel keresnek többet


Átlagosan 19 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor ez még mindig csökkenő reálbért jelent, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt 12 hónapban 20 százalékos volt az infláció.

A fizikai munkát végző szakmunkások és betanított munkások átlagos bruttó órabére 19 százalékkal nőtt a második negyedévben – közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder cégcsoport és a Moore Hungary az MTI-vel.

A fizikai dolgozók átlagos bruttó órabére az előző év azonos időszakában 1553 forint volt, ez most bruttó 1853  forint.

A Trenkwalder közel 7 ezer munkavállaló béradatait elemezte. A statisztikák szerint Észak-Magyarországon 1700 forint alatt, Közép-Magyarország és a fővárosban 2500 forint körül, az ország többi térségében 1700-1900 forint között alakul a fizikai munka órabére.

HAMRÁK VIKTOR, A TRENKWALDER SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓJA SZERINT A 19 SZÁZALÁKOS NÖVEKEDÉS MÉG MINDIG A REÁLBÉREK CSÖKKENÉSÉT JELENTI, HISZEN A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL JÚNIUSBAN 20 SZÁZALÉK FELETTI INFLÁCIÓT MUTATOTT.

Hamrák szerint 2023 egészére valószínűleg csökkenő reálbért fog kimutatni a statisztika.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég nemzetközi cégek magyarországi leányvállalatánál dolgozó középvezetők béradatait vizsgálta. Az ő fizetésük bruttó 700 ezer és 1 millió forint között van, a béremelkedés náluk 2023 második negyedévében átlagosan 11 százalékos volt a Moore Hungary elemzése szerint.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere megjegyezte, hogy a középvezetők körében az átlagbérek növekedése elmarad az infláció mértékétől. Itt megnövekedett azoknak a száma, akik munkahelyváltással igyekeztek nagyobb bért elérni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük