Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megint szégyenpadra ültette Magyarországot Ukrajna, mert nem küld fegyvert


Európában csak Ausztria és Magyarország nem szállított fegyvert Ukrajnának – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrinform ügynökség szerint az ukrán televízióban.

VALENTYN OGIRENKO/AP

“Magyarországot, valamint Ausztriát, mint semleges országot leszámítva már egyetlen európai ország számára sem tabu többé a fegyverek szállítása Ukrajnának, bár korábban az volt”

– fogalmazott Kuleba.

Kuleba szerint sok olyan ország, amely korábban soha nem szállított fegyvert konfliktusövezetekbe, “a totális agresszió kezdete után” változtatott az álláspontján, sőt néhány ország még a törvényeit is megváltoztatta annak érdekében, hogy lehetővé tegye a fegyverszállításokat Ukrajnába.

Semlegessége miatt Ausztria “különleges szerepben” látja magát az EU Ukrajna-politikájában, ahogy Karl Nehammer szövetségi kancellár fogalmazott. Az Európai Unión belül Ausztria “teljes mértékben szolidáris” biztonsági kérdésekben is a tagországokkal – erősítette meg július elején. Semleges országként Ausztria nem szállíthat fegyvereket Ukrajnának, amint azt Alexander Schallenberg külügyminiszter nemrég személyesen is megerősítette az ukrán vezetésnek júliusi kijevi látogatása során.

(MTI)