Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Vásárosnamény hírei

Megerősítették, újra felütötte a fejét a gyilkos afrikai kór hazánkban: újabb betegeket regisztráltak vidéken


A hivatal tájékoztatása szerint az egyik érintett már egészségesen távozhatott, míg a másik beteget továbbra is kórházban.
A Somogy Vármegyei Kormányhivatal megerősítette a sonline.hu információit, miszerint két újabb nyugat-nílusi láz megbetegedést azonosítottak a vármegyében. Az egyik fertőzött személy már felépült a vírus okozta betegségből. Megjegyzik, a betegség ellen nincs jelenleg elérhető védőoltás.

A Népegészségügyi Főosztály közlése alapján a nyugat-nílusi láz egy szúnyogcsípés útján terjedő vírusos betegség, amelyet Culex moszkitók (szúnyogok) hordoznak madarakról emberre. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben ezek a szúnyogok nappali aktivitást mutatnak, tették hozzá.

A nyugat-nílusi vírus okozta fertőző betegség 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik le, figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Kormányhivatal sajtóválaszában.

Hangsúlyozták, hogy a tünetek nehezen különböztethetők meg más vírusos betegségektől, mivel a kezdeti tünetek között szerepel a hányinger, a láz, a fényérzékenység, az izomfájdalom, a kötőhártya gyulladás és az arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó-duzzanatok jelentkeznek, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon.

EZ AZ ÁLLAPOT KÖRÜLBELÜL 6 NAPIG TART, AMIT GYORS JAVULÁS KÖVET.

Idős emberekben a betegség második szakaszában agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, és náluk gyakoribbak a halálos kimenetelű szövődmények. A vírus a betegség első 6 napján detektálható a vérben. Később a fertőzést a vérben lévő ellenanyagok kimutatásával lehet igazolni.

Fontos megemlíteni a nyugat-nílusi lázzal kapcsolatban, hogy jelenleg csak tüneti kezelése létezik és nincs ellene védőoltás. A hatóság rovarirtást javasol megelőző intézkedésként.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük