Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megdöbbentő számok: itt nőtt a legnagyobbat a munkanélküliség Magyarországon


Tavaly a 15–74 évesek munkanélküliségi rátája júniusban 5,1%-ra, az egy évvel korábbinál 1,9 százalékponttal magasabbra nőtt a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán. A nyilvántartott álláskeresők száma ekkora volt a legtöbb, 376 ezer fő, ami 52%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A területi különbségek azonban a koronavírus-járvány időszakában is jelentősek voltak – írja a portfolio.hu.

A járvány első hullámának gazdasági folyamatai megtörték az utóbbi évek kedvező munkaerőpiaci tendenciáit. Tavaly márciusban és áprilisban csökkent a foglalkoztatottak száma, az alkalmazásból kikerülő 129 ezer fő túlnyomó többsége kezdetben még nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak létszámát gyarapította. A személyes kapcsolatok korlátozásának feloldását követően az inaktívak közül egyre többen kezdtek el aktívan munkát keresni – írja a Központi Statisztikai Hivatal TÉR-KÉP című elemzés.

2020. március–májusban az ilyenkor szokásoshoz képest ötször többen, a foglalkoztatottak 9,1%-a nem végzett a kikérdezést megelőző héten munkát, többségük a járvánnyal összefüggő okok miatt. Az arány Zala megyében volt a legnagyobb, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legkisebb. A hirtelen megváltozott helyzet miatt sok munkáltató a munkaviszony fenntartása mellett tavasszal, részben ideiglenesen, változtatott az alkalmazottak munkakörülményein: a leggyakrabban a fővárosban, míg a legritkábban Csongrád-Csanád megyében. Budapesten a leggyakoribb változás az otthoni munkavégzés lehetősége volt, az ország többi területén pedig többnyire a munkaidő, munkarend módosítása.

Forrás: KSH

A járvány megjelenésekor ugrásszerűen megnőtt a távmunkában vagy home office-ban dolgozók száma, 2020 II. negyedévében az egy évvel korábbihoz képest nyolcszor többen, a foglalkoztatottak 16%-a volt érintett. Legnagyobb arányban Budapesten, a legritkábban Nógrád megyében éltek a munkáltatók ezzel a lehetőséggel.

Forrás: KSH

A 15–74 évesek munkanélküliségi rátája 2020 júniusában 5,1%-ra, az egy évvel korábbinál 1,9 százalékponttal magasabbra nőtt. A nyilvántartott álláskeresők száma júniusban volt a legtöbb, 376 ezer fő, ami 52%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Forrás: KSH

A legintenzívebb növekedés Győr-Moson-Sopron és Vas megye járásait, a főváros kerületeit, valamint a Balaton környékét jellemezte. A jelentős emelkedés hátterében a munkakeresés megindulása mellett helyi és ágazati sajátosságok is álltak – írja a KSH elemzése.

A nyugati országrész járásaiban az állásukat elvesztett külföldre ingázók regisztrációi erősítették tovább a folyamatot, Budapesten és a Balatonnál pedig a turizmus iránt megcsappant kereslet. A hagyományosan magas munkanélküliséggel sújtott területeken a járvány hatására nem változott lényegesen a nyilvántartott álláskeresők száma.

Forrás: KSH

A nyilvántartott álláskeresők lakosságszámhoz viszonyított értéke egyes északkeleti és keleti, valamint délnyugati járásokban volt a legmagasabb, és az ország központi és északnyugati területein, valamint néhány Csongrád-Csanád megyei járásban a legalacsonyabb.

Forrás: KSH

portfolio.hu