Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megállás nélkül mentik a veszélyben lévő halakat a Tisza ártereiből


Az egyik akció éri a másikat. Bőven van most dolga a halőröknek a Tisza mentén. A megmentett halakat visszahelyezik a folyóba.

Gőzerővel dolgozik az ártérben ragadt halak megmentésén a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, számolt be a Pecaverzum.

A közelmúltban halmentéssel összekötött ökológiai célú, szelektív halászatot végeztek a halőrök több helyszínen, és dupla sikert értek el. Összesen 1300 kiló őshonos halat mentettek meg, miközben lehalásztak 5200 kiló inváziósat, 3100 kiló busát, 2000 kiló ezüstkárászt és némi törpeharcsát.

Az őshonos halakat – amelyeknek halgazdálkodási értéke meghaladta a 3 millió forintot – a jogszabályoknak megfelelően a vízterek főmedreibe helyezték vissza.

A KTVHESZ most újabb akcióról adott hírt. Közlésük szerint november 25-én, csütörtökön a Szórói Holt-Tisza vízterületén megközelítőleg 125 kiló őshonos halat találtak, amelyek már a csökkenő vagy teljesen eltűnő vízben elpusztultak volna, esetleg orvhalászok prédáivá váltak volna.

A szakemberek még időben léptek közbe, így sikerült kiszabadítani a zömében csuka, süllő és ponty alkotta állományt.

A halakat visszatelepítették a Tisza-folyóba.

Jön a segítség

Sokszor kerülnek bajba állatok, de sok segítőkész ember siet a segítségükre. Legutóbb a Tiszánál, korábban a Balatonnál mentettek bajba jutott halakat. Szentesen járókelők mentettek tavaly december elején egy gólyát. De mentettek meg dobozban kidobott kiskutyákat, bajba jutott egerészölyvet a rendőrség munkatársai. De ugyanígy a “Szolgálunk és védünk!” jegyében mentettek őzet is. De nyújtottak segítséget fészekből kiesett gólyának is! De nem mindig tudnak segíteni, nehéz helyzetben lévő állaton. Így pusztult el a világ legritkább madara vagy a világ legidősebb óriás pandája is.

(Pecaverzum)

Fotók: KTVHESZ