Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Meg vannak számlálva a napjai az egyszer használatos műanyagoknak hazánkban


Júliustól lép életbe az a rendelet, mely több egyszer használatos műanyageszközt von ki a forgalomból, többek között a vékonyfalú nejlonzacskókat és a műanyag evőeszközöket.

Az Európai Unió új hulladékgazdálkodási rendeletével együtt július elsejétől itthon is változni fognak az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályok, azzal a céllal, hogy megelőzzék a műanyaghulladék létrejöttét, írja az Infostart.

Mivel például a műanyagzacskók forgalmazására nincsen semmilyen komoly taszító intézkedés – az érvényben lévő termékdíj nem nevezhető annak – ezért mindenképpen előrelépés a szabályozás az eddigihez képest, írta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.

A 15 és 50 mikron falvastagságú műanyagzacskók tiltásra kerülnek az új szabályozás értelmében, ezeket a jövőben csak fenntartható anyagokból készült változatban lehet árulni. A 15 mikron alattiak termékdíja jelentősen, 57-ről 1900 Ft-ra nő kilónként, míg az ún. “lebomló” zacskók esetében is bevezetésre kerül a díj. Búcsút mondhatunk még a legfőképpen ételek kiszállításához használt hungarocell dobozoknak is.

A szabályozásra égető szükség van, ugyanis az IKSZ gyűjtése alapján jelenleg éves szinten 58 millió tonna műanyagot állítanak elő Európában, és ennek majdnem felét teszik ki az egyszer használatos csomagolások.