Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Még készül a protokoll arra az esetre, ha gócponttá válna egy iskola


Se a maszkviselés, se a lázmérés nem lesz kötelező, szűrni csak akkor fognak, ha valahol felüti a fejét a fertőzés.

Nem lesz kötelező maszkot viselni az iskolákban, lázat mérni sem indokolt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az ATV Híradójának kérdésére.

Az ATV emlékeztetett, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) közösen kiadott ajánlása szerint a 12 évesnél idősebbeknek is maszkot kellene viselniük, a 6-11 évesek pedig a körülményektől függően hordják. A szaktárca tájékoztatása szerint azonban a maszk viselése az osztálytermekben nem lesz kötelező, de nem is tiltott.

Azt is jelezték, hogy a lázmérés pedig Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereivel is egyeztetett protokoll alapján nem előírás, csak a kollégiumi beköltözéskor lesz az. A riportban megjegyezték, hogy az operatív törzs döntése alapján az intézményeket a tanévkezdés előtt fertőtleníteni kell, amihez a szükséges mennyiségben még a héten megkapják a fertőtlenítőszereket.

Megkérdeztük a minisztériumtól, hogy mit terveznek a krónikus beteg vagy a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozó, idősebb pedagógusok védelmében, de egyelőre nem válaszoltak.

Protokoll kidolgozását kérik
Hétfőn ülésezett a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, ahol egyebek mellett értékelték a digitális oktatás tapasztalatait, beszéltek a hagyományos iskolakezdésről, és arról, hogyan működnek majd az iskolák akkor, ha belobban a járvány.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az esemény után a hvg.hu-nak azt mondta: a diákok testhőmérsékletének általános ellenőrzését elvetették, ahogyan a pedagógusok tesztelését is. Szűrni csak akkor fognak, ha valamelyik intézményben felüti a fejét a fertőzés.
Az alelnök arról is beszámolt, hogy az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ minden intézménytípusra kidolgoz egy ajánlást a járványidőszak alatti működésre. Totyik Tamás jelezte: a PSZ azt kérte, arra az esetre is legyen protokoll, ha valamelyik intézmény gócponttá válik. Ez az alelnök szerint még kidolgozás alatt van, az Emmi a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyezteti majd a lépéseket.

Forrás: HVG