Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Még itt van a COVID, de máris megérkezett egy újabb súlyos vírus


Komolyabb “megfázásokra” készülhetünk, mert kimaradt több szezonnyi természetes immunizáció – mondta az InfoRádiónak Kemenesi Gábor. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa szerint a COVID még rendkívül kiszámíthatatlan és a WHO adatai is arra utalnak, hogy a kanyarós megbetegedésektől sem tudtunk megszabadulni.

“Minden egyes vírust külön kell kezelni, minden egyes vírusnak megvannak a saját tulajdonságai, úgyhogy külön beszélhetünk influenzavírusokról, RSV-ről, adenovírusokról és enterovírusokról, de ha összefoglaló nevet kellene keresni, a legtöbbjüket úgy ismerjük, hogy náthavírus“- mondta virológus.

Kemenesi Gábor szerint a járvány kitörése után a karatén miatt sokkal kevesebbet mozogtak az emeberek, de a vírus visszaszorításában a maszkhasználat, a távolságtartási és kézhigiéniás eljárások is segítettek. Ezeknek a szigorításokank a kövekezménye lett a populációs immunitás, ami viszont azt jelentheti, hogy az elmúlt 3-4 szezonban nem jelentkező más vírusok nagyobb erővel térhetnek vissza – számol be az InfoRádió.

Ne dobjuk el a maszkot!

“A tanulság itt is nagyon hasonló lesz, mint amit megtanulhattunk koronavírusnál: a beltéri maszkhasználat nagyon fontos lesz azokban a szezonokban, amik most ránk várnak. Nem szabad ezeket a vírusokat hirtelen visszaengedni magunk közé, mert annak súlyos ára lesz” – hangsúlyozta a szakértő a fokozatosság elvét.

Kemenesi Gábor szerint nem tudjuk kiszámítani, mikor és hogyan térhet vissza a koronavírus, ősszel vagy akár még azelőtt, ezért azt javasolta, hogy mindig kövessük az adott helyzet legjobb egészségügyi megoldásait.

Kiszámíthatatlan még a Covid-helyzet

“Általánosságban véve a nagyobb UV-sugárzás visszaszorítja a vírusokat, de csak erre nem lehet alapozni” – mondta Kemenesi Gábor, aki szerint, ennek egyik oka, hogy a mostani variánsok nehezen kiszámíthatók. –“Ha megmarad az omikron-kor ebben az állapotban, jó eséllyel enyhe nyár elé nézünk, de még egyszer mondom, nagyon nehéz most jósolni, mert rendkívül kiszámíthatatlan a helyzet” – tette hozzá.

Visszatért a kanyaró is

A WHO adatai szerint Afrikában jelentősen megemelkedett a kanyarós megbetegedések száma is: bár a betegséget könnyű lenne megelőzni, de az oltásellenesek, illetve a pandémia miatt visszaszorult nemzetközi vakcinációs programok miatt a betegség ismét nagyobb tömegben jelent meg.

“Afrikában 2022 első negyedévében 400 százalékkal több kanyarós eset volt, mint az előző évben ugyanekkor. Látszik, hogy jönnek vissza ezek a betegségek, ezért nagyon fontos minél hamarabb újraindítani az oltási programokat” – mondta Kemenesi Gábor.