Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Még durvább hőség jön – 40 fok-ra, vízhiányra és erdőtüzekre is figyelmeztetnek


Melegrekordok dőlhetnek meg, miközben csapadékra nincs remény. Az extrém időjárás miatt számos intézkedést hoztak. Durva hőség vár ránk a következő napokban. Életbe lép a vörös kód és a hőségriasztás is.40 fok körüli csúcshőmérséklet várható

Az Időkép szerint melegrekord dőlhet szombaton, akár 40 foknál is melegebb lehet. Napról napra fokozódik a hőség. Az Alföld egyes részein már pénteken is meglehet a 40 fok. A kánikula várhatóan egy szombaton érkező hidegfrontot megelőzően tetőzik, ekkor a legmelegebb órákban nagy területen átléphetjük a 40 fokot.

A kánikula idejére takarékos vízhasználatot kér több településen a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. az ivóvízellátás biztosítása érdekében. A társaság közölte, hogy szolgáltatási területükön – különösen Pest megye térségében – a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére kell számítani, ezzel egyidejűleg folytatódik a több hete tartó csapadékhiány. Emellett a Duna vízállása folyamatosan csökken, és a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre a vízgyűjtő területen sem várható csapadék-utánpótlás. “A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség” – írták.

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitva tartásával is segíti a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei

Erdőtüzek lehetnek

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály; a rendkívüli szárazság és a nagy meleg jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát – írják közleményükben. Az ország egész területén – így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is – tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A rendkívüli helyzetben a parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen, de a látogatók segítségére is szükség van, ezért azt kérik, hogy a rendkívüli helyzetben mindenki fokozott figyelemmel járja az erdőt és a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot, lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével.

Súlyos aszály, folyók, tavak száradnak ki

Súlyosbodik az aszály, a vízügy országosan összehangolja a vízhiány elleni készültséget – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Magyarországon súlyos aszály uralkodik, amely az előrejelzések szerint a hét végére várhatóan tovább nő. A 12 vízügyi igazgatóságból már tíz területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: jelenleg hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, hét körzetben másodfokú, és 18-ban harmadfokú – vagyis a legmagasabb – készültség van érvényben.