Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Még biztonságosabbá vált Vásárosnamény: elkészült az okos zebra az Eötvös Iskola előtt


Újabb közlekedésbiztonságot, valamint élhetőbb várost elősegítő projekt valósult meg a Bereg szívében. Vásárosnamény Város Önkormányzata ugyanis, XXI, századi technológiát segítségül hívva, „okos zebrát” telepített a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola előtt található gyalogos átkelőhelyen, mely által az aszfaltba épített LED-es fényforrások védik az átkelő gyalogosokat.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának közlekedésbiztonsági., valamint fejlesztési programja kiemelt figyelmet fordít a gyalogosok és a kerékpárosok kényelmesebb és biztonságosabb közlekedésére. Ennek érdekében az elmúlt évek során számos fejlesztést hajtottak végre, melynek eredményeképpen több helyszínen épült ki, speciális biztonsági rendszer.  Az első intelligens zebra létesítésének a Rákóczi utca átmenő forgalma adott okot, melynek környékén nagyon sokan közlekednek(elsősorban gyerekek) kerékpárral és gyalogosan. A gyalogátkelőhely járdakapcsolatainál kameraoszlopokat helyeztek ki, amelyek érzékelik, ha gyalogos vagy a kerékpáros közelít a zebrához. Ekkor működésbe hozzák a burkolatba épített LED elemeket. Az izzók villogó fényjelzést adnak a gépjárművezetőknek, így könnyebb észlelni, hogy gyalogosok szeretnének átkelni az úton. A beruházás által még biztonságosabbá tették a közlekedést mind a gyalogosok, mind az autósok számára.

A beruházást végző cég szakembereitől megtudtuk, hogy a most telepítésre került okos eszköz egyedülálló, magyar fejlesztés eredménye, mely a burkolatba telepített aktív fényforrások alkalmazásával, a gyalogos-átkelőhelyeken átkelni szándékozók által automatikusan működésbe hozott gyalogosvédelmi figyelemfelhívó rendszer. Az átkelni szándékozó gyalogosokat kamerák alkalmazásával észlelik. Az érzékelést követően működésbe lépnek a burkolatba telepített nagy fényerejű és nagy teherbírású LED-es prizmák, melyek villogással hívják fel a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosokra. A telepített prizmák kialakításukból, valamint az alkalmazott LED technológia miatt egyaránt jól láthatóak nappali, éjszaki és korlátozott látásviszonyok mellett. A speciális eszközből érkező fényjelzés éjszakai körülmények között akár 1000 méteres távolságból is észlelhetővé teszi a gyalogosok áthaladási szándékát, de napfényes időben is elősegíti, hogy a sofőr idejében felkészülhessen elsőbbségadási kötelezettségére. Magyarországon már 133 helyszínen üzemel ilyen rendszer,  ahol a 2016 (az első rendszer telepítése) óta egyetlen baleset sem történt a mai napig.