Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Mától nem verhetnek át a boltokban: megjelent a lista, hogy melyik termékeknek csökkent a kiszerelése


A kormány legújabb inflációletörő intézkedése, hogy figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük a jövőben az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedőknek, ha egy termék kiszerelése csökkent.

Készítő: Bodnár Boglárka
|
Forrás: MTI/MTVA

A kormány mindezt a családok védelmében, a vásárlók megtévesztése ellen írta elő, abból a célból, hogy megakadályozza a családok megkárosítását – írta a Világgazdaság a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményére hivatkozva.Az élelmiszer-infláció csökkentését célzó intézkedésről január 9-én megjelent kormányrendelet szerint a kiskereskedők számára előírják, hogy tájékoztató táblákat kell kihelyezniük, ha az előre csomagolt termék kiszerelése csökkent.

Így kell tájékoztatni a vevőket a kisebb kiszerelésről

A gyártók, exportőrök, első magyarországi forgalomba hozók, nagykereskedők bejelentési kötelezettségével indul a tájékoztatási kötelezettség – nekik február 1-jétől kell jelezniük a kiskereskedők felé, mely termékek érintettek, hogy a kiskereskedők március 1-jére eleget tudjanak tenni a vevőtájékoztatás kötelezettségének – mondta Neubauer Katalin. A rendelet alapján ha a 2020. január 1. és 2023. július 1. között a gyártó által forgalmazotthoz képest kisebb (például kisebb tömegű vagy térfogatú) kiszerelést hoztak forgalomba egy adott termékből, akkor a kereskedő köteles a forgalmazás megkezdésétől számított két hónapig feltüntetni a kiszerelés változására utaló figyelemfelhívó tájékoztatást. A rendelet szerint a tájékoztatási kötelezettség akkor is él, ha a terméket 2023. július 1. és 2024. február 1. között hozták forgalomba.

Hogy mit is jelent ez, azt Neubauer példákkal világította meg.

  • Ha a kiszerelés-változás 2023. július 1-je előtt volt, azzal nem kell foglalkozni.
  • Ha a kiszerelés-változás 2023. július 1. után történt (a 2020. január 1. és 2023. július 1. között gyártotthoz képest), arra vonatkozik a tájékoztatási kötelezettség.
  • Ha tehát – tegyük fel – a tejföl kiszerelése megváltozott (kisebb lett) tavaly július 1. után, például szeptembertől, akkor erről is kell majd tájékoztatást adni március 1-jétől a vevőknek.

Március 1-jén elindult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa, ahol tételenként böngészhető, hogy melyik terméknek mennyivel csökkent a kiszerelése.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium még januárban jelentette be, hogy márcistól figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek, ha egy termék kiszerelése csökkent.

Ezt akkor azzal indokolták, hogy a kormány szerint az élelmiszer-infláció csökkentése azon is múlhat, hogy az úgynevezett zsugorfláció ellen miként lépnek fel.

A kiszerelés, így különösen a tömeg vagy térfogat csökkenésének viszonyítási alapja az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés.

A Nébih által közzétett listán tehát azok a termékek szerepelnek, melyeknek az említett időszakhoz viszonyítva csökkent a kiszerelése. A lista folyamatosan frissülni fog a bejelentések alapján.

A honlapon termékkategóriákra és márkanévre is külön lehet szűrni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük