Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Mától megszűnt Országos Meteorológiai Szolgálat: ha az időjárásra kíváncsi, itt böngészheti ezentúl


Január 1-ével megszűnt az Országos Meteorológiai Szolgálat és vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tovább. A tulajdonosi jogokat Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja az új cég felett. Az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett a megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatást is végeznek a jövőben. A kormány az átalakítást az energiaszuverenitás erősítésével is indokolta.

2024. január elsejével megszűnt az Országos Meteorológiai Szolgálat és vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tevékenységét.

Az egykori meteorológiai szolgálat nevét már át is írták a HungaroMet közösségi oldalán nemsokkal azután, hogy éjfélt ütött az óra. „Reméljük, hogy jól telt a szilveszter éjjel, és nem volt vészes az „elázás” – írják az idei év első előrejelzésében a Facebookon.

Azt az MFOR írta meg korábban, hogy a 20 millió forintos jegyzett tőkével és 150 millió forint tőketartalékkal rendelkező cég székhelye megegyezik a Magyar Meteorológiai Társaságéval, igazgatója pedig ugyanaz a Szanka Gábor, akit még az OMSZ élére neveztek ki július 1-jén. A tulajdonosi jogokat Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja az új cég felett.

A Magyar Közlönyben december 6-án megjelent határozat szerint az OMSZ megszüntetésével és a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. létrehozásával a kormány célja a magyar energiafüggetlenség megerősítése, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése, illetve a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.

Az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett professzionálisan célzott szolgáltatásokkal, például az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatást is végeznek majd, így segítik a

  • a zöld átállást;
  • az energiahatékonyságot;
  • az energiaszektort;
  • az agráriumot;
  • a közlekedésbiztonságot;
  • és a levegőtisztaságot.

     Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. A kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és azok tárolása áll, amely erősíti Magyarország energiaszuverenitását.

Az államtitkár kiemelte, hogy a jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait természetesen továbbra is ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., azonban ki kell egészülnie a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, melyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz. A január elejével létrejövő társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük