Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Maszkviselés, kötelező oltás, látogatási tilalom: újabb szigorításokat vezet be a kormány november 1-től


Három új intézkedést vezetnek be a negyedik hullám ellen, ezekről a csütörtöki kormányinfón számoltak be.

Friss bejelentés fontos változásokról

November 1-jétől, azaz jövő hét hétfőtől kezdve ismét kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón. Három intézkedést hozott a kormány, ezek az előírt maszkviselésen túl a következők: a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavállalóiknak kötelezően előírják a védőoltást, valamint az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a szociális intézmények esetén az intézményvezetőket feljogosítják a látogatási tilalomról való döntésre.

A munkahelyeken való kötelező védőoltással a kormány azt szeretné elérni, ha ismét felpörögne az oltakozás. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy az intézkedés az állami és az önkormányzati munkahelyeket is érinti, így ott is dönthetnek a kötelező védőoltás előírásáról, nem csak a magáncégek esetében.

Gulyás Gergely azt is elmondta, vannak, akik kérhetnek a felmentést a kötelező oltás alól, ehhez orvosi igazolás szükséges, hogy az illető nem kaphat Covid elleni védőoltást. Ez megfelel az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi előírásnak.

Ha valakinek nem lesz igazolása, és mégsem veszi fel a munkahelyén a kötelező oltást, azt fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és ha a helyzet még egy év után is fennáll a helyzet, akkor el lehet küldeni a dolgozót.

Ha a munkaadó elrendeli a kötelező oltást, választhat, hogy milyen oltást vesz fel. Néhány napon belül megjelenik az erről szóló rendelet, de a mostani tervek szerint december 15-ig kellene felvenni az első oltást. Két oltásos vakcina esetén mindkét oltást fel kell majd venni.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a közterületi kötelező maszkviselést nem terveznek, a zárt terekre (pl. üzletekre) vonatkozóan pedig még nincs döntés.

A rendelkezések részletei hamarosan megjelenő rendeletből derülnek majd ki.