Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Másfélszer több pénzt különít el a kormány honvédelemre és haderőfejlesztésre jövőre


Az ideihez képest másfélszer több pénzt különít el a kormány honvédelemre és haderőfejlesztésre jövőre, a rezsialapba pedig fele akkora összeg kerül – egyebek között ez derül ki 2024-es költségvetés tervezetéből. Az ATV Híradónak nyilatkozó elemző szerint a tervezet túl optimista, miközben a költségvetésben például egyáltalán nincs fedezet a jegybank hatalmas veszteségének visszapótlására. Székesfehérvár fideszes polgármestere pedig a szolidaritási hozzájárulás mértékét tartja túlzónak – írja az ATV.hu

„A legfőbb feladat a korábban elért eredmények megvédése és fenntartása.Maradnak az ideiglenes extraprofitadók, de a bankok, a gyógyszergyártók, energiaszolgáltatók könnyítést kapnak.”

– közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ezeknek az extraprofit adó a mértéke a felére fog esni 2024-ben.

„Más a helyzet az önkormányzatoknál. A tervezet szerint nem nő a szolidaritási adó, a hozzájárulás összeg mégis emelkedhet, ott, ahol a település adóerőképessége nőtt, a gazdasági növekedésnek köszönhetően” – jelentette ki Székesfehérvár polgármestere.

Cser-Palkovics András szerint ez egyfajta kiegyenlítést ad és a szolidaritás elve önkormányzati szinten is meg kell, hogy jelenjen, tehát ez helyes. Az aránya és a mértéke azt gondolom vitatható.

„Magam is mindig azt javasoltam, hogy legyen ez valamivel alacsonyabb mértékű. Az idei évben mi 6,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetünk, mi úgy gondoljuk, de ez számmal nem alátámasztott, hogy ez valahol 7 milliárd forint körül lesz 2024-re.”

2023-hoz képest többet költ a kormány oktatásra és egészségügyre. A többletkiadások egy része az ápolók és a pedagógusok béremelését szolgálja. De emelkednek majd a nyugdíjak is, januárban, hat százalékkal.

A honvédelmi alapba másfélszer annyi pénzt tesznek, mint idén, a rezsialapot megfelezik jövőre.

„De több száz milliárd forintos tételt nem is tervezett be a kormány, nevezetesen a jegybanki veszteségtérítést”

– mondta Csiki Gergely.

A Portolfio elemzője úgy véli ennek muszáj helyet találni, csakhogy a költségvetés szerinte már most ki van centizve, és túl optimista.

„Négy százalékra tervezik a jövő évi növekedést, miközben az elemzők inkább 3-3.3 százalékos növekedést valószínűsítenek. Ebből látszik, hogy alapvetően optimista a kormány, és előfordulhat az, ami egyébként az idei évben megvalósul, hogy ez alacsonyabb bevételekben csapódik le, rosszabb a gazdaság teljesítménye, az emberek kevesebbet költenek, kevesebb marad a boltokban és kevesebb ÁFA bevétele jelentkezik mondjuk a költségvetésnek.”

– mondta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük