Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Marmonkannába is tankolna? Erre kell figyelni a Katasztrófavédelem szerint


Nem valószínű, hogy a többség tisztában van azzal, egyáltalán mennyi üzemanyagot tárolhat otthon – írja a hvg.hu.

Fotó: hvg.hu

Megjelentek a képek, ahogyan hosszú sorokban állnak az autók a benzinkutaknál és egyre többen próbálnak, minél több üzemanyagot raktározni. Kétségtelen, hogy nem egyszerű a helyzet, egyre több kútnál kell várni, és a vásárolható mennyiségeket is elkezdték korlátozni. Több száz liternyi üzemanyagot felhalmozni egy dolog, viszont vannak biztonsági szabályok, amiket mindenképp be kellene tartani. Erről kérdeztük a Katasztrófavédelem szóvivőjét.

Dóka Imre közölte, hogy a legfontosabb, hogy benzin és a gázolaj csak jól zárható edényben tárolható, ami ellenáll a folyadék hatásának. Talán nem közismert, hogy 5 literesnél nagyobb kannába benzint elvileg csak akkor adhatnának ki a töltőállomáson, ha olyan tartályba kerül, ami elektrosztatikus feltöltődés ellen védett.

A Katasztrófavédelem szóvivője azt is tanácsolja, miután kannába tankoltunk, berakjuk a kocsiba, a kiöntőnyílás mindig felfelé álljon, rögzíteni kell az edényeket, hogy egy esetleges balesetnél se boruljanak el, vagy ne sérüljenek meg, az üzemanyag ne szabaduljon ki, ne okozzon tüzet.

Tilos „feltankolni” a lakásban

Az üzemanyagok tárolásának szabályait alapvetően az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, de a benzin például fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyesnek számít, míg a gázolaj mérsékelten veszélyes ilyen szempontból. Mindez a legálisan tárolható mennyiségeket erősen befolyásolja.

Társasházi lakásban maximum 10 liter benzint lehet raktározni emiatt, és legfeljebb 30 liter „mérsékelten tűzveszélyes” gázolajat. Családi házban legfeljebb 20 liter benzin tárolható a szabályok szerint, maximum 20 literes kannákban, és összesen legfeljebb 60 liter gázolaj. Érdekes még gyakorlati szempontból a gépkocsitároló, ahol legfeljebb 5 litert lehet raktározni, a fűnyírók és egyéb motoros eszközök használatához is.

/hvg.hu/