Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Már nem Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – Sosem mértek még ekkora vagyont a leggazdagabbnál


Óriási változások a magyar milliárdoslistán: az elmúlt év vagyonmozgásai alapján Csányi Sándor, az OTP vezére 5 év után maga mögé utasította Mészáros Lőrincet, akit egy másik magyar is is lehagyott. A másik szenzáció: hivatalosan már három magyar is a világ dollármilliárdosainak klubját gyarapítja.

MTI/Szilárd Koszticsák

Mészáros Lőrinc négyéves egyeduralma megtört: a NER-időszakban felemelkedett felcsúti milliárdos és Csányi Sándor nemcsak helyet cseréltek, de Orbán Viktor osztálytársa most a dobogó harmadik helyére szorult. Mi több, a felcsúti gázszerelő vagyona akkorát csökkent, hogy egy újabb trónkövetelő is be tudott férkőzni kettejük közé.

Két kisebb meglepetést is tartogat a Forbes évenként kiadott, ma megjelenő, az 50 leggazdagabb magyart felsorakoztató összeállítása: Csányi Sándor vagyona átlépte az 500 milliárdos álomhatárt, és vele együtt hárman is felkerültek a dollármilliárdosok globális csoportjába, igaz, ott még szerényebb helyekkel kell beérniük.

1. Csányi Sándor, becsült vagyon: 541,6 milliárd forint

Az elmúlt években egyre szükült az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, s idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre. Becslések alapján több mint 70 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezzel a Forbes milliárdoslistájának történetében ő az első, aki átlépte az 500 milliárdos határt. A növekedés motorja a Bonafarm-csoport volt, ami a számítások szerint 20 százalékkal növelte az értékét egy év alatt.

2. Felcsuti Zsolt, becsült vagyon: 468,6 milliárd forint

Ez az első év, hogy az MPF Holding tulajdonosa második helyen végez a hazai milliárdoslistán, de nem ez az egyetlen fordulat a milliárdos és a Forbes-listák életében: idén ő is debütál mint dollármilliárdos, miután az amerikai Forbes szerkesztősége elfogadta a a magyar auditálók vagyonbecslését. Ezzel Mészáros és Csányi mellett ő a harmadik, aki a globális gazdaglistán Magyarország égisze alatt szerepel.

3. Mészáros Lőrinc és családjának becsült vagyona: 436,5 milliárd forint

Az igazi meglepetés Mészáros Lőrinc hátrább kerülése. Orbán Viktor kormányfő földije a 2019. januári lapszámban összeállított listán tört az élre 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal. Úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte is csak a nyolcadik volt. A Mészáros-vagyon növekedése azóta lelassult, a legutóbbi időszakban már stagnált, az elmúlt két évben 480-490 milliárd volt becsült értéke. Az egy évvel ezelőtti listán Csányi már mindössze húszmilliárddal volt lemaradva, ám mostanra – Mészárossal ellentétben – ő tovább tudta növelni vagyonát, így történhetett, hogy a bankvezér visszavette a vezetést.

Vagyonának csökkenésében jelentős szerepe van annak, hogy Mészárosnak igencsak nagy a tőzsdei kitettsége: tavalyi vagyonának mintegy negyedét ez tette ki. Az Opus-papírok ára lapzártánk idején 42,2 százalékos esésben volt 2022. január 1-jéhez képest, ami nyomot hagyott a felcsúti milliárdos javain is. Tőzsdei vagyona – a részvényárfolyam aktuális állapotától függően – durván 50–55 milliárddal ér kevesebbet, mint tavaly ilyenkor – írja a magyar Forbes.

A leggazdagabb magyarok top 10-es listájának további helyezettjei:

4. Gattyán György

Becsült vagyon: 357 milliárd forint

5. Veres Tibor

Becsült vagyon: 295,9 milliárd forint

6. Szíjj László

Becsült vagyon: 229 milliárd forint

7. Jellinek Dániel

Becsült vagyon: 224,7 milliárd forint

8. Demján Sándorné és családja

Becsült vagyon: 220,1 milliárd forint

9. Széles Gábor

Becsült vagyon: 190,2 milliárd forint

10. Rahimkulov Ruszlán

Becsült vagyon: 174,1 milliárd forint


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük