Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Már augusztusban bezárhatnak tíz vasúti mellékvonalat Szabolcstól – Borsodon át több vármegyében


Döbbenet – kommentálta Facebook-posztjában a Közlekedő Tömeg civil szervezet, hogy a MÁV-Start és az Építési és Közlekedési Minisztérium tíz vasúti mellékvonal bezárásra készül Magyarországon – írta értesülései alapján a Közlekedő Tömeg Egyesület.

Képünk illusztráció

Úgy tudják, a következő vonalakról van szó:

  • 38 Nagyatád – Somogyszob
  • 47 Godisa – Komló
  • 78 Balassagyarmat – Ipolytarnóc
  • 89 Miskolc – Tiszaújváros
  • 98 Abaújszántó – Hidasnémeti
  • 103 Karcag – Tiszafüred
  • 114 Mátészalka – Csenger
  • 121 Mezőhegyes – Újszeged
  • 125 Mezőhegyes – Battonya
  • 146 Lakitelek –Kunszentmárton

Az egyesület döbbenetesnek tartja, hogy „a Gyurcsány– és Bajnai-kormányok által levezényelt vonalbezárási hullám után tizenöt évvel még mindig vasútvonalak bezárásában látja a jövőt az elődeihez hasonlóan csak megszorításokban gondolkozni képes kormány”. Hozzátették azt is, hogy

ismét sunyi módon, néhány nap alatt tervezik átverni a regionális vasúti közlekedés jelentős részének felszámolását – eddig csak a MátészalkaLeaks kérdésére ismerte el a vasúttársaság, gondolkodás folyik mellékvonalak módváltásáról. Minderre láthatóan kiváló ürügyet szolgáltatott a hodászi baleset.

A Közlekedő Tömeg arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett mellékvonalak bezárásával kevesebb mint tíz jármű szabadul fel az országban, és szerintük a MÁV dízelüzemű vonalait sújtó krízis a fővonalakhoz képest jóval kevesebb pénzből is megoldható lenne, például a pályák karbantartásával, a járműállomány rendbe hozásával és használt járművek beszerzésével.

A MÁV-VOLÁN-csoport augusztus elsejétől – további intézkedésig – 10 regionális vasútvonalon (lásd lenti táblázat) vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait, erősítette meg a cég közleményében a Közlekedő Tömeg csütörtöki értesüléseit.

Mint fogalmaznak,

az érintett mellékvonalakon közlekedő korszerű, légkondicionált autóbuszok kiszámítható és a korábbinál kényelmesebb eljutást tesznek majd lehetővé utasainknak. A közlekedésimód-váltás ugyanakkor példa arra is, hogy a MÁV és Volánbusz egyesítésével létrejött vállalatcsoport, hogyan tud a szinergiákra építve versenyképes megoldást kínálni egy-egy térség közösségi közlekedésére még a jelenlegi kihívások közepette is.

Úgy folytatták, noha az adott mellékvonalakon korábban Bz-motorvonatok közlekedtek, leszögezték, hogy az intézkedés nincs összefüggésben a hodászi Bz-balesettel, a módváltás tervezése már korábban elindult.

„A Bz-flotta valóban elöregedett, ami gyakran vezet a járművek meghibásodáshoz, ugyanakkor – a hodászi balesetet okozó – kiegyenlítő tartály meghibásodása nem magyarázható a járművek életkorával. (Ennek a – járművek koránál fiatalabb, többször cserélt és rendszeresen ellenőrzött – alkatrésznek a meghibásodása olyannyira ritka, hogy a magyar vasúttársaság rendszerváltozás utáni történetéből nincs is rá adat. A hiba okának feltárása alapos vizsgálatot igényel, amely jelenleg is zajlik, amint a szakemberek eredményre jutnak, arról haladéktalanul tájékoztatjuk a nyilvánosságot.)” – közölték.

A MÁV-Volán csoport szerint így a módváltásba bevont 10 regionális mellékvonal esetében hangsúlyosan nem az utasbiztonsággal kapcsolatos kérdések indokolják az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését, hanem a jármű- és személyzethiány, amelynek enyhítésére a MÁV-VOLÁN-csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat, várja a csatlakozni szándékozók jelentkezését.

A közlekedéspolitikáért felelős korábbi vezetés által, 2022 decemberében elrendelt teljesítmény-többlet mértéke elérte a 3,5 millió vonatkilométert, amellyel kapcsolatban a vasúttársaság jelezte az illetékes államtitkárságnak, hogy ilyen mértékű szolgáltatásbővítés mind a járműállomány, mind a humánerőforrás (mozdonyvezetők, jegyvizsgálók) oldalról kockázatot hordoz. E kockázatokat az ukrajnai háború miatti alkatrészhiány csak tovább súlyosbította, így mára a vállalatcsoport munkatársainak megfeszített, összehangolt munkájára és minden szakmai tapasztalatára szükség van ahhoz, hogy a vasúttársaság nap mint nap teljesíteni tudja közszolgáltatási feladatait

– jelentették ki.

Az augusztus elsejétől további intézkedésig bevezetett közlekedésimód-váltás rövidtávon képes valamelyest enyhíteni a regionális közlekedésben jelentkező járműhiányt ugyanakkor hosszútávon a MÁV-START által kidolgozott járműstratégiában foglaltak megvalósítására van szükséges ahhoz, hogy Magyarország közösségi közlekedése biztosan és versenyképes minőségben kiszolgálható legyen.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük