Közzétette - Kategória - Egyéb

Már androidos telefonon is ellenőrizhetjük, hogy nem figyelik-e meg mobilunkat


Miután kiderült, hogy a tavasszal bemutatott AirTaggel kicsit túlságosan is egyszerűvé vált titokban megfigyelni másokat, az Apple-nek nem volt más választása, mint hogy androidos felhasználók számára is lehetővé tegye, hogy a telefonjukon ellenőrizhessék a közelben levő, gazdátlan nyomkövetőket.Az Apple áprilisban mutatta be a Tile mintájára megalkotott AirTaget, ami más bluetooth-os nyomkövetőkhöz képest példátlanul hatékony helyzetmeghatározást tesz lehetővé. Az AirTag hatékonysága abban áll, hogy mivel az eszköz a Lokátor szolgáltatást használja, így a helyzetét minden olyan Apple készülék érzékeli, amelyen ezt az opciót nem kapcsolták ki a felhasználók (ez a CNet szerint világszerte több mint egymilliárd eszközt jelent), így pedig rendkívül pontos helyadatokat tud szolgáltatni.

A rendkívüli hatékonyságnak viszont árnyoldalai is vannak: ahogy azt több tesztelő (köztük mi is) azonnal jelezte, a kitűző méretű, akár zsebbe, táskába is észrevétlenül elrejthető eszközzel kicsit túlságosan egyszerűvé vált, hogy másokat titokban, akartuk ellenére figyeljenek meg vele. A jogos aggodalmakra reagálva az Apple gyorsan hozott néhány olyan változtatást, amivel megnehezítették a kémkedést, és megígérték, hogy még az idei évben az androidos felhasználóknak is lehetővé teszik, hogy ellenőrizhessék, nincs-e a közelükben egy gazdátlan AirTag. Bár eléggé kicentizték, de december 13-án végül valóban megjelent az ezt lehetővé tevő Tracker Detect app, amit a Google Playből lehet letölteni.

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű: miután bekapcsoltuk a telefonunkon a Bluetooth-t és engedélyeztük a programnak a helyadatainkhoz való hozzáférést, a Tracker Detect felméri a környezetünket, és jelzi azokat a Lokátor appal kompatibilis nyomkövetőket, amelyek nem kapcsolódnak a tulajdonosuk készülékéhez Bluetooth-on keresztül. Az alkalmazás tehát nem az összes AirTaget jelzi, csupán azokat, amelyeknél fennáll a veszélye, hogy követhetnek vele.

Ha az alkalmazással azonosítatlan AirTaget találunk, akkor arra is van lehetőségünk, hogy megszólaltassuk az eszköz hangszóróját, így könnyen megtalálhatjuk a nyomkövetőt. Mi ezt nem tudtuk leellenőrizni, ugyanis mint kiderült, a közelünkben nincsenek elhagyott AirTagek, de a hírek szerint amennyiben gazdátlan nyomkövetőt találunk, az alkalmazás azt is megmutatja, hogyan távolíthatjuk el belőle az akkumulátort, így azonnal semlegesíthetjük a gyanús eszközt.

/raketa.hu/