Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Már a válást is megnehezíti a mértéktelen drágulás, ennyi is lehet egy gyerektartás


Magyarországon évente 50 ezer család bomlik fel, félmillió gyermeket már ilyen környezetben nevelnek, a család kettészakadása anyagilag is hatással van a gyereknevelésre. A tartásdíjjal kapcsolatban számos tévhit él az emberekben, amelyeket a SzépenVáljEl válásközpont szakértői oszlattak el – írja az Index.hu.

Magyarországon 350 000 egyszülős család él mintegy félmillió gyermeket nevelve. Évente körülbelül 17-19 ezer válás történik, és minimum ugyanennyi élettársi kapcsolat bomlik fel, többségében közös kiskorú gyermekkel. A rossz, a válás határán billegő kapcsolatok száma pedig százezres nagyságrendű, a család kettészakadása pedig anyagilag is hatással van a gyereknevelésre.

A döntés előtt az emberek próbálnak számolni, hogy az új költségvetésük, melyben a másik fél keresete kiesett, hogy fog kinézni. Akik már túl vannak a bontóperen, azok bizonytalanságát fokozzák olyan tévhitek terjedése, hogy a minimálbér emelése hatással lehet a tartásdíj összegére, vagy hogy ez a munkabér adott százalékát teszi ki. „A tartásdíj egy fix összeg, amit a bíróság a gyerek valós szükségletei alapján állapít meg, általában a más háztartásban élő szülő jövedelmének 15-25 százalékát jelenti gyermekenként, de több kiskorú esetén sem haladhatja meg az 50 százalékot”– részletezte Galambos Balázs, a SzépenVáljEl válásközpont alapítója.

A gyerektartás alapja az indokolt szükségletek költsége:

  • lakhatás – bérleti díj, gyermekre eső rezsiköltség
  • élelmezés
  • ruházkodás
  • tisztálkodás, életkor szerinti piperecikkek
  • oktatással járó költségek – különórák
  • gyógyszerek, kezelések
  • életkor szerint meghatározott zsebpénz, telefon költségei
  • sport és kulturális programok

A gyerektartás tekintetében a jogszabály nem tesz különbséget a házasságban vagy élettársi kapcsolatban született gyermek között, a Ptk. szerint mindkét szülő kötelezett gyerektartásra, a saját háztartásában nevelő fél természetben, a gondozás költségeinek biztosításával, a különélő fél pedig havi összegszerű hozzájárulással. „A közelmúltban történt változások egyike, hogy a külön élő szülőt számos esetben hosszabb időtartamú kapcsolattartás illeti meg, és ezt a tartásdíj meghatározásánál is figyelembe kell venni” − egészítette ki a SzépenVáljEl válásközpont projektvezetője.

A váltott gondoskodás esetén a korábbi élethelyzet és a jövedelemkülönbség alapján lehet kiegészítő tartásdíjat igényelni, a bíróság figyelembe veszi, hogy az a fél, amelyiknél többet tartózkodik a gyermek, nagyobb részt vállal a költségekből, a cél az azonos életszínvonal biztosítása mindkét szülőnél.

Mettől meddig és mennyit kell fizetni?

Fizetni pedig a különéléstől számítva kell, vagy a válókereset benyújtásának időpontjától egészen a közös gyerek 18 éves koráig, vagy amíg nappali közoktatás keretében továbbtanul, az első felsőfokú szakképesítése megszerzéséig. Különös tekintet alá esik a gyermek súlyos, munkaképtelenséget okozó betegsége. „A felek megállapodhatnak abban is, hogy a fizetési kötelezettség egy meghatározott vagyontárggyal – mondjuk ingatlan tulajdoni hányadának átadásával – vagy egy egyszeri összeg juttatásával legyen gyakorlatilag előre kiegyenlítve. Itt fennállhat a veszély, hogy változás történhet a körülményeket illetően, és lehet majd emelést kérni”– részletezte Herkules Mónika.

Galambos Balázs elmondta, hogy minden esetben az alaposan átgondolt kompromisszumot szokták javasolni, hiszen alapvetően a tartásdíj összegét a két szülő egyezsége határozza meg. „Ha azonban a kötelezett fél többszöri felszólításra sem fizet, vagy csak minimálisan teljesíti, gyámhatósághoz kell fordulni”– fűzte hozzá.

A gyámhatóság döntése alapján az állam átvállalhatja a tartásdíj fizetését maximálisan három évig, aminek legmagasabb összege 60 ezer forint. Ehhez azonban szükséges igazolni, hogy a végrehajtás eredménytelen volt. A folyósítás további három évre meghosszabbítható, de alapvetően addig tart, amíg nem sikerül a határozat szerinti fix összeg legalább 80 százalékát behajtaniuk, ez visszamenőlegesen hat hónapra követelhető. Ha a kötelezett a kérelmezőnek legalább négy egymást követő alkalommal kifizeti a gyerektartást, az állami kiegészítést hat hónapra ideiglenesen felfüggesztik.

További részleteket az Index.hu cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük