Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Már 150 ezer koronavírusos eset lehet Magyarországon

A hétvégén 7000 fölé került az aktív fertőzöttek száma, azonban tudjuk, hogy Magyarország csak minden 15-20. beteget tudja detektálni. A lappangási idővel is kalkulálva ma már 150-180 ezer beteg lehet Magyarországon.

Szombaton meghaladta a 900-at az új koronavírusos esetek napi száma. Ilyen magas adatra még egyetlen nap sem volt példa, és az elmúlt napokban felgyorsult a járvány terjedése. Azt azonban tudjuk, hogy Magyarország csak a koronavírusos esetek töredékét tudja beazonosítani.

Az első hullámban minden 15. esetet detektáltunk, a második hullámban pedig a szakértők szerint ennél is rosszabb lehet a helyezt. Így gondolja Röst Gergely járványügyi matematikus, Merkely Béla professzor pedig egyenesen úgy látja, hogy csak minden 20. beteget tudjuk azonosítani.

Ha minden 15. beteget tudnánk kiszűrni, akkor a detektált estekből kiindulva 105 ezer koronavírusos lehetne az országban valójában. Ha viszont romlott a hatékonyság, és valóban minden 20. beteg kerül be a hivatalos statisztikákba, akkor 140 ezer fertőzött lehet.

A regisztrált esetek számából kiinduló becslésekkel azonban van egy kis baj. Mégpedig az, hogy nagyjából egy héttel ezelőtti állapotot tükröznek, hiszen a lappangási időben (vagy a betegség első napjaiban) nem kerül a járványügy látókörébe egy eset, azonban már ekkor is fertőz a beteg. Ha azt feltételezzük, hogy az elmúlt néhány napban is legalább úgy terjedt a járvány, mint ahogy előtte (ami egy óvatos becslés), akkor a fertőzöttek számát tovább kell emelni. Persze közben vannak, akik meggyógyulnak, azonban sokkal többen fertőződnek meg a járvány jelenlegi hazai szakaszában.

ÍGY ELEGENDŐ, HA A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN CSAK KISMÉRTÉKBEN NŐ A (REGISZTRÁLT) AKTÍV ESETEK SZÁMA, MÁRIS 150-180 EZER FŐ KÖZÖTTI AKTÍV FERTŐZÖTTRŐL BESZÉLHETÜNK, ÍGY A TÁRSADALOM 1,5%-A HORDOZHATJA A VÍRUST JELENLEG MAGYARORSZÁGON.

/www.portfolio.hu/