Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Már 12 halálos áldozata van az elektromos cigarettának


Immár tizenkét halálos áldozata van az elektromos cigaretta szívásának az Egyesült Államokban – jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. – írja a 24.hu.

A szövetségi egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy az e-cigaretták szívása járvánnyá szélesedett, 10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt és 46 államban több mint 800 embert ápolnak a cigaretta szívása miatti komoly tüdő- és légúti megbetegedésekkel.

A központ szerint 805 esetben bizonyítottan az elektromos cigaretták okoztak egészségkárosodást. A kiváltó okot azonban eddig még nem sikerült azonosítani. Több intézményben folynak erre vonatkozó kutatások. A tudósok azt feltételezik, hogy az aromatizált, vagyis ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag.

Több állam egészségügyi hatóságai azt jelentették, hogy a megbetegedettek jelentős része THC-t (tetrahidrokannabinolt) szívott az e-cigarettából. A THC a szintetikus marihuána pszichoaktív hatóanyaga. Donald Trump amerikai elnök szeptemberben jelentette be, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül.

Ez rengeteg problémát okoz, emberek, főleg fiatalok halnak meg emiatt, ezt nem engedhetjük meg

– fogalmazott akkor az elnök, és egyúttal részletes szabályozás bevezetését ígérte.

A politikusok álláspontja szerint az e-cigarettáknak egyáltalán nincs helyük az online-kereskedelemben. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet adatai szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy tízmilliónyian szívtak elektromos cigarettát. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Eva Hambach / AFP)