Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarországon is tesztelnek egy új koronavírus elleni gyógyszert


Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a 3. fázisú MOVe-AHEAD klinikai vizsgálatot. A kutatásban azt mérik fel, hogy a molnupiravir nevű, szájon át szedhető antivirális gyógyszer alkalmas-e a Covid-19 fertőzés megelőzésére. Ennek során Magyarországon is bevonnak önkénteseket a tesztbe – írja cikkében a 24.hu.

Címlapkép: Dwayne Senior/Bloomberg via Getty Images

A szakemberek azt feltételezik, hogy a gyógyszer képes megakadályozni a koronavírus-fertőzést olyan felnőtteknél, akik Covid-19 betegekkel élnek egy háztartásban.

A vizsgálatba világszerte 1332 résztvevőt terveznek bevonni. Hazánkban összesen 8 centrumban, 55 személy részvétele várható. Dr. Barótfi Szabolcs, az MSD Pharma Hungary Kft. klinikai vizsgálatokért felelős igazgatója elmondta, hogy

a vizsgálatban részt vevő személyek beválasztása rövidesen megkezdődik, és a kutatás eredményeit legkorábban a jövő év első felében várjuk.

A KUTATÁSHOZ AZOK CSATLAKOZHATNAK, AKIK BETÖLTÖTTÉK 18. ÉLETÉVÜKET, JELENLEG EGY HÁZTARTÁSBAN ÉLNEK VALAKIVEL, AKI POZITÍV SARS-COV-2-TESZTTEL RENDELKEZIK, ÉS A COVID-19 LEGALÁBB EGY, ÖT NAPNÁL NEM RÉGEBBI TÜNETÉT PRODUKÁLJA.

Nem vehetnek részt azonban azok, akik a bevonást megelőző több mint hét napban kapták meg a védőoltás első dózisát, voltak már koronavírusosok, vagy jelenleg a fertőzés bármely tünetét mutatják.

A molnupiravir egy kísérleti szakaszban lévő, szájon át szedhető gyógyszer, amely gátolja többféle RNS-vírus replikációját, beleértve a SARS-CoV-2-ét. A gyógyszermolekula lényegében beépül a vírus RNS-ébe, ahol a mutációs folyamatok során a vírus halálát okozza.