Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarország továbbra is ütőképes haderőt épít – Idén is folytatódik a hadsereg fejlesztése


Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint a cél változatlan: Magyarország egy eszközeiben modern, elszánt haderőt épít.

Készítő: Vasvári Tamás
|
Forrás: MTI/MTVA

A 2024-es honvédelmi költségvetés a magyar emberek biztonságát garantálja Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség számára új távlatokat nyit a 2024-es költségvetés, ennek alapján folytatódhat az európai szinten is egyedülálló haderőreform, és több forrás jut az új évben a katonák megbecsülésére is.

Szalay-Bobrovniczky a Honvédelmi Minisztérium keddi közleménye szerint kifejtette, hogy a cél változatlan, Magyarország egy eszközeiben modern, elszánt haderőt épít. A magyar kormány továbbra is

nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a jelenlegi biztonságpolitikai környezetben az ütőképes, innovatív és high-tech Magyar Honvédség hatékonyan tudjon reagálni a kihívásokra.

A tárcavezető szerint a 2024-es büdzsében a honvédelmi alap ismét garanciát jelent a honvédelmi képességek fejlesztésére. A források idén is biztosítottak lesznek, így minden haderőnem, valamint a katonák egyéni felszerelésének megújítása területén is folytatódhat a haderőfejlesztés.

A miniszter leszögezte, hogy az idei évben számottevően emelkedik a védelmi iparhoz kapcsolódó feladatokra szánt költségvetés is. Az előirányzatok segítségével megvalósulhat

az a cél, hogy a védelmi ipar szereplői önállóan is ki tudják szolgálni a haderő igényeit, így is erősítve a magyar gazdaságot.

A haderőfejlesztés során az új eszközök beszerzése mellett kiemelt szerepet kap a védelmi innováció is.

Szalay-Bobrovniczky szólt arról is, hogy folytatódik a Magyar Honvédség toborzókampánya, amely az eddigi számok alapján sikeresen támogatta és összhangba hozta a bővülő létszámot a Magyar Honvédség modernizációjával.

A miniszter szerint az idei évben rendelkezésre álló források biztosítják a Magyar Honvédség NATO-n belüli nagyobb szerepvállalását a nemzetközi hadgyakorlatok és a missziók keretében. Emellett a források kellő garanciát jelentenek a Magyarország által már teljesített, GDP arányosan 2 százalékos védelmi költségvetés NATO-elvárásának szinten tartásában.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük