Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarország felkészült az elhúzódó segítségnyújtásra


A háború időszakában és az újjáépítés időszakában is segítséget nyújt majd a Hungary Helps program Ukrajnában – mondta Azbej Tristan a Spirit FM Exkluzív és Magyarország Segít című közös műsorában. Az államtitkár elmondta: legutóbb harmincöt tonnányi segélyszállítmányt vitt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps program támogatásával Budapestről Ukrajna Kárpátalján túli részeire, a többi között Ivano-Frankivszk városba, amely háborús cselekmények színtere volt. De tervezik gyógyszerszállítmány célba juttatását is.

Fotó: atv.hu

Azbej Tristan: elmondta az orosz-ukrán háború drámai helyzetet eredményezett humanitárius szempontból. És bár szakmailag fel voltak készülve a segítségnyújtásra, arra nem számítottak, hogy ennyire közel kell segítséget nyújtani.

A műsor másik vendége Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselő, a program jószolgálati nagykövete volt, aki arról beszélt, hogy a Hungary Helps program eredményeit az Európai Parlamentben is értékelik, Magyarország humanitárius segítségnyújtását elismerik.

„Közép-Kelet-Európa meg tudja mutatni a nyugat-európaiak számára is, hogy a bajban mire képes és nagyon sokra képes”

Azbej Tristan néhány nappal ezelőtt járt Ukrajnában, az útjáról azt mesélte, hogy egy nyugodt, háborús hátország képe rajzolódott ki előtte. De azt is hozzátette, hogy katonakorú férfit nem látni a közterületeken, mert vagy besorozták őket, vagy elmenekültek vagy bujkálnak. Az iskolákban pedig olyan menekült családok húzzák meg magukat, akiket az ukrán állam ebben a háborús helyzetben nem tud ellátni. Élelmiszer még van, és ha felbomlanának az ellátási láncok, még hetekig lenne is élelmiszer a boltokban. Leginkább a gyógyszerek fogynak, ezért a Hungary Helps program már szervezi egy gyógyszerszállítmány indítását.

Arra a kérdésre, hogy ha elhúzódik a háború, mi lesz, Azbej Tristan azt válaszolta, hogy „felkészülünk arra, hogy bármilyen kimenetele lesz az ukrajnai konfliktusnak, legyen erre válaszunk. Most abban a szakaszban tartunk, amikor elindult a háborús konfliktushelyzet, amikor menekülőkről és belső menekültekről kell gondoskodnunk. Azt mondták a kárpátaljai partnereink és az ukrajnai emberek, hogyha a mai napon vége lenne ennek a háborúnak, akkor is még az újjáépítésnek az időszaka évekbe telne. Úgyhogy erre föl kell készülnünk és így is állunk hozzá.”

A beszélgetést meghallgathatják a Spirit FM Soundcloud-oldalán is, ezen a linken.