Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Magyarország beengedi a Putyin behívója elől menekülő oroszokat


Szlovákia is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek nem adnak ki humanitárius vízumot azoknak az orosz állampolgároknak, akik a részleges katonai mozgósítás elől menekülnek.

FORRÁS: MTI

Csehország, több EU-s tagállam és a balti országok, Litvánia, Lettország és Észtország után Szlovákia is bejelentette, hogy nem ad ki humanitárius vízumot azoknak az orosz állampolgároknak, akik a részleges katonai mozgósítás, vagy a Putyin-rezsim elől menekülnek, írja a 24.hu. A szlovák diplomácia döntését Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium szóvivője közölte.

Magyarország nem csatlakozik szomszédjához. “Magyarország nem tervezi megtagadni a schengeni vízumot, így a többszöri beutazásra jogosító vízumot sem az orosz állampolgároktól” – közölte Szijjártó Péter, külügyminiszter pénteken az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában New Yorkban az ENSZ Közgyűlésen. Hozzátette, hogy a vízumpolitika schengeni politika, ezért schengeni tagállamként megvan az eljárás, hogyan kell ezt megtenni. “Nem született döntés arról, hogy leállítsuk a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgárok számára” – mondta.

Szijjártó New Yorkban az uniós külügyminiszterek közül egyedüliként tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Annak ellenére, hogy Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, ne legyenek ilyen megbeszélések.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük