Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarok tömegeinek lapul értéktelen pénz a zsebében: nagyot néznek majd fizetéskor


Bődületesen sok, értékben majd 154 milliárd forintnyi pénz van a magyar lakosság birtokában bevont bankjegycímletekben – tudta meg a Pénzcentrum. Sok a felhalmozott 10 000 és 20 000 forintos is, de a legtöbben – valószínűleg figyelmetlenségből vagy nemtörődömségből – a régi 500, illetve 1000 forintosból tankoltak fel, előbbiből majd minden magyar állampolgárra jutna másfél, utóbbiból pedig egy.

2019. december 31-el befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított forintmegújítási programja. Ez volt ugyanis az a dátum, amikor még utolsóként a boltokban is elfogadták a régi tízezrest. 2020-tól viszont már csak a megújult bankókkal lehet fizetni hazánkban. Ennek ellenére a magyar lakosság bődületes mennyiségű “lejárt” forintbankjeggyel rendelkezik, nevezetesen

153,8 milliárd forint értékben van még a lakosságnál bevont, de még átváltható bankjegy

– tudta meg a Pénzcentrum az MNB-től. Lapunk ezen felül kíváncsi volt arra is, hogy pontosan, a már bevont forintbankjegyek közül melyek ragadtak be leginkább a magyaroknál.

Súlyos milliárdokon csücsülünk

Először lássuk, értékben mely bevont papírcímletek halmozódtak fel leginkább a lakosságnál:

Értékben tehát a régi 10 és 20 ezresből ragadt be a legtöbb, ami persze nem véletlen a magas névérték miatt, de ha megnézzük, hogy darabszámban ez miként csapódik le, akkor már egy teljesen másik kép rajzolódik elénk:

Min az a grafikonon is látszik, a magyar lakosság bődületesen sok, több mint 15 millió darab régi 500-sal van felszerelkezve, aminek igazából a mindennapi életben nem sok hasznát veszi. De ugyanígy rendkívül sok, több mint tíz millió darab régi ezres is lapul a magyarok zsebében, amivel szintén nem lehet fizetni sehol.

Darabszámra legkevesebb régi címlet az 5000-ből ragadt a magyaroknál, alig több mint két millió darab, de nem sokkal több a 20 000 ezresek száma sem, ebből alig több mint 2,5 millió darab van még a párnacihákba vagy a széfekbe elrejtve.

Haszontalan papírfecnik

Fontos persze megjegyezni, hogy a már bevont címletekkel a kereskedelemben senki nem tud fizetni, de azért senki ne ragadjon benzint, és égesse el a vagyonát. Ugyanis a bevont címleteket még jó ideig be lehet váltani újakra, csak hát ez annyival macerásabb, hogy az embernek magának kell utána járnia:

A MNB hivatalos tájékoztatójából jól látszik, hogy a még jóval egyszerűbb, azaz hitelintézeti vagy postai átváltással is jócskán van ideje élnie a magyaroknak. 2020-ban összesen 3 bevont forintbankjegyet tudnak átváltani így, 2021-ben egyet, míg 2022-ig a maradék kettős is lehetőség lesz.

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig kötelesek díjmentesen törvényes fizetőeszközre átváltani a bevont címleteket, így az egyes címletek átváltási határnapja a bevonási dátumhoz igazodik

– tájékoztatta a határidőkkel kapcsolatban az MBN a Pénzcentrumot.

Ezután sem kell persze senkinek sem aggódnia, ugyanis a régi forintbankjegyek értéke 2037-2039-ig megmarad – ekkora esedékesek ugyanis az átváltási határnapok -, úgyhogy, aki még akar, mától számítva akár 17-19 évig is ülhet a régi forintbankókon, érdemi kára akkor sem keletkezik majd.

Nem érdekli az embereket

A bevont forintbankjegyekkel kapcsolatban arra is kíváncsiak voltunk, min múlik leginkább az, mely papírdarabok bújnak meg leginkább a lakosságnál. Erre vonatkozóan az MNB azt közölte lapunkkal, hogy pontos adatokkal nem rendelkeznek a kérdést illetően, de

általános tapasztalatként megállapítható, hogy minél alacsonyabb egy címlet értéke, annál kisebb mennyiség érkezik vissza belőle a jegybankhoz a bevonási határnapig. Vélhetően a lakosság a kisebb értékű címlet esetén kevésbé fordít gondot annak beváltására

– tudta meg a Pénzcentrum a jegybanktól.

/www.penzcentrum.hu/

Címlapkép: Getty Images