Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyar vér folyik Kelet-Ukrajnában – Rengeteg a holttest, érződik a szaguk a vagonokból Kárpátalján


Az egy éve húzódó háborúban tartósan a legkeményebb harcok sűrűjében van, és többször súlyos veszteségeket szenvedett az ukrán 128. kárpátaljai önálló hegyi rohamdandár – ahová a magyar férfiak zömét is behívták.

Vagonokban tárolják a halottakat… Fotó: Al Jazeera

A magyar határhoz igen közeli Bátyú községben is tudnak ilyen vagonokról az ott élők. A TV2 Tények riportja szerint a helyiek érzik az oszló holttestek szagát…

A temetéseket politikai kérdésként kezeli Zelenszkij elnök propagandacsapata. Az adatokat szigorúan titkolják, és a temetések számát is korlátozzák – hogy ne gyengítsék az ukrán társadalom harci kedvét. Állítólag naponta csupán néhány holttestet visznek el a vagonokból, mindig mérlegelve a temetés politikai „súlyát”.

Egy ilyen vagonban körülbelül 500 holttest tárolható. Eddig egyedül az Al Jazeera tévének engedték meg az ukránok, hogy bemutathassanak egy ilyen vagont, és csak akkor, amikor orosz katonák holttestét szállította. A hivatalos statisztikák szerint eddig „csak” 12 kárpátaljai magyar katona halt meg – de a valós adat valószínűleg több száz…

Itt láthatja a videót egy megrázó ukrajnai magyar katonatemetésről:

Az utóbbi időszakban számos hír érkezett a donbaszi Bahmut és Szoledar környékén zajló súlyos harcokról, és mindkét oldal hadijelentéseiben megjelent a kárpátaljai kiegészítésű hegyi alakulat. A katonaköteles kárpátaljai magyar férfiak jelentős részét ebbe a 128. dandárba hívták be – írja a mandiner.hu.

Az elérhető információkból kitűnik, hogy a 128. dandár a tavaly február óta tartó háborúban mindig a harcok sűrűjében járt. Az áprilisban a Donbasz területén meginduló orosz támadás ellen Kreminna városban védekezett, s

a károkról korlátozottan nyilatkozó ukrán vezetés szerint is súlyos harcok után, „némi veszteséget” elszenvedve vonult vissza.

 Bár pontos számokat érthető okokból nem tudni, a modern hadseregekben a létszám 33 százalékának elvesztésekor már súlyos veszteségekről szoktak beszélni, 50 százaléknál pedig haladéktalanul ki szokták vonni a frontvonalból az alakulatot feltöltésre, ugyanis ilyen arányoknál már jelentősen csökken a harcérték.

Ez azért fontos, mert legközelebb az augusztusi déli ukrán ellentámadásban szerepelt a kárpátaljai dandár, ami arra utal, hogy a valós tavaszi veszteségek súlyosabbak lehettek a hivatalosnál. A fentieknek az sem mond ellent, hogy a védelmi minisztérium honlapja ismeretlen helyszínnel beszámolt arról, hogy a dandár júniusban megsemmisített egy orosz T-90A harckocsit. Ez lehet dezinformáció és valós is, előfordulhat, hogy a dandár valamelyik kisebb veszteségeket elszenvedő alegysége más alakulat átmeneti alárendeltségében a fronton maradt.

A nyári ukrán ellentámadás idején a kárpát­aljaiak ismét jelentős küzdelmeket vívtak.

Erre utal, hogy a lakosság morálját kiemelt szempontként kezelő és a katonai veszteségekről szóló híreket apránként csepegtető vezetés szeptember elején gyásznapot rendelt el, amikor a dandár hét halottját temették el egyszerre. Nyílt forrásokból nem állapítható meg, mikor került át Herszonból északabbra, a Donbaszba a hegyi alakulat, ahol a Vagner Csoport már hónapok óta araszolt Bahmut és Szoledar felé – annyi valószínű, hogy Herszon november közepi visszafoglalása után. A területen az orosz haditudósítók szerint már korábban is súlyos veszteségekkel járó harcok zajlottak, amit ukrán oldalról nem erősítettek meg.

Ebben a környezetben látott napvilágot január elején az a hivatalos orosz közlés, amely szerint súlyos veszteségei miatt kivonták a 128. hegyi rohamdandárt Szoledarból. Ezt nyílt forrásokból nem sikerült megerősíteni, de tény, hogy a város orosz kézre került, és január közepén a War in Ukraine ukrán Youtube-csatorna már a Zaporizzsja melletti, Omelnik és Ljubicke térségében húzódó fronton tüntette fel a 128-ast. Január 25-ei jelentések szerint újabb légi és szárazföldi támadások érték az alakulatot, s ellenőrizhetetlen orosz hivatalos közlések alapján erejének 70 százalékát elvesztette.

A beérkező hírek szerint jó eséllyel kijelenthető, hogy a 128-asok ismét súlyos veszteségeket szenvedtek el, és újabb, ezúttal harmadik vagy negyedik feltöltésre lesz szükségük.

További részletek a mandiner.hu cikkében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük