Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Magyar felmérés igazolja: döbbenetes hatással van a harmadik oltás az emberi szervezetre

A harmadik koronavírus elleni védőoltás olyan eredményeket produkált, melyek minden várakozást felülmúltak.

Újra antitestszinteket mértek a fővárosban

A Fővárosi Önkormányzat még tavasszal végzett el 20 ezer ingyenes antitesttesztet egy nagyszabású kampány keretében, s most megismételték akkori akciójukat – adta hírül a Telex.hu. Ezúttal budapesti idősotthonok lakóit tesztelték, s további fontos különbség, hogy most nem szerepeltek vakcinatípusok szerinti adatok a közzétett tájékoztatóban (tavasszal voltaképpen az volt a legfontosabb konklúziója a felmérésnek, hogy a hatvan év felettieknél a Sinopharmmal oltottak antitestszintje szignifikánsan alacsonyabb, mint a többieké). A számok tehát most kevesebb izgalommal szolgálnak, mint néhány hónappal ezelőtt, azonban a felmérésnek ezúttal is van pár fontos tanulsága.

A Telex kiemelte a legfontosabbat: a kétszer oltottak antitestszintje, s valószínűleg a védettsége is jelentékeny mértékben csökkent az elmúlt fél év alatt. A tavaszi eredmények magasabb IgG ellenagyag szinteket tükröztek, mint a két oltással rendelkezőknél szeptemberben mért értékek. Ha pedig számszerűsítjük is az adatokat, a következő kép tárul elénk: áprilisban az akkor mértek 1,2%-ának volt rendkívül kevés (max. 50AU/ml) antitestje, most ugyanez az arány a kétszer oltottak között 6,4%. A kétszer oltottak között sok antitestje (legalább 1000AU/ml) akkor 85, most viszont már csak 65 százaléknak van. Ebből tehát az következik, hogy a két oltással megszerzett védettség megközelítőleg fél év alatt alatt jól érezhetően csökkent, jóllehet az antitestek a többségnél továbbra is kimutathatóan jelen vannak.

Komoly löketet ad az antitesteknek

A Telex hangsúlyozza: a harmadik oltás nagyon komoly löketet ad az antitesteknek, erre utal egyébként az is, hogy a már harmadszor is beoltottak védettsége nagyobb lehet annál, mint amikor tavasszal frissen alakult ki a védettségük a két oltás után.

A mostani tesztben részt vevő, idősotthonokban lakó budapestiek közül a kétszer oltottak 93,4%-a rendelkezik megfelelő antitestszinttel, míg a háromszor oltottaknál ugyanez az arány 99,2%. A teszteket egyébiránt idősotthoni dolgozókon is elvégezték, az ő esetükben még biztatóbban az arányok, a háromszor oltottaknál 100 százalékos.

A legfrissebb felméréshez nagyjából 1000 idősotthonokban lakó és 500 idősotthoni dolgozó IgG antitest szintjét mérték meg. Fontos kiemelni, hogy az antitestszint egy az egyben nem feleltethető meg a koronavírus elleni védettségnek, ugyanakkor az antitestszint számos szakértői véleménye szerint megfelelő indikátora annak, hogy egy vakcina milyen mértékű védelmet tud nyújani a koronavírus-fertőzés ellen.