Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyar diák nyerte a világ egyik legrangosabb matematikaversenyét


Az ELTE matematika alapszakának végzett diákja nyerte a 28. International Mathematics Competition for University Students (IMC) elnevezésű, kifejezetten egyetemisták számára megrendezett nemzetközi matematikaversenyt, tájékoztatta vasárnap az ELTE az MTI-t.

Gáspár Attila 590 diák közül végzett az első helyen és egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t.Az egyetem közleménye szerint a járványhelyzet miatt immár második alkalommal online megszervezett matematikaversenyt hagyományosan Bulgáriában, Blagoevgradban rendezik meg minden évben, az utóbbi időben az egyetemisták egyik legrangosabb nemzetközi versenyévé nőtte ki magát.

Az online megmérettetésen két egymást követő napon kellett a versenyzőknek négy-négy feladatot megoldaniuk ellenőrzött körülmények között, majd a szkennelt megoldásokat elektronikusan töltötték fel a verseny szervezői által megadott címre. Az idén 5 kontinens 51 országának 160 egyeteméről 590 hallgató vett részt a versenyen. A dolgozatokat a csapatok vezetőiből álló nemzetközi csoport javította.

A szombaton véget ért versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár Attila 70 pontot kapott, és ezzel jócskán megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott harmadik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőket.

Az ELTE közleményében kiemelték még Matolcsi Dávid teljesítményét is, aki 56 ponttal a megosztott 11-15. helyen végzett.

A 113 csapat versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem csapata nyerte, második lett az izraeli csapat, harmadik helyen pedig a krakkói Jagelló Egyetem hallgatói végeztek. Az ELTE két öttagú csapata közül az A csapat az 5., a B csapat pedig a 7. helyet szerezte meg.