Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lyukas a zsebe a fiataloknak: egyre kevesebb magyar pályakezdő rendelkezik megtakarítással


Kevés pályakezdő rendelkezik megtakarítással, és az idén jelentősen kevesebbet tesznek félre a fiatalok, mint tavaly – állapította meg a Work Force HR szolgáltató a megbízásából készült Pályakezdő Index reprezentatív kutatás alapján.

A kutatásról szóló közleményében ismertették, hogy a 18-25 éves fiatalok többsége legfeljebb 100 000 forint félretett pénzzel rendelkezik, míg 17 százalékuk 100 és 200 ezer forint közé helyezi megtakarításainak összegét.

Elenyésző, mindössze 8 százalék volt azok száma, akik 200 ezer forintnál nagyobb összeggel rendelkeznek – írják a közleményben.

A válaszadók 45 százaléka kevesebbet tesz félre idén, mint tavaly, közülük 27 százaléknak jelentősen megcsappantak a megtakarításai, míg közel 18 százalék csupán kisebb változást érzékel pénzügyi tartalékaiban – ismertették.

Hozzátették, a megkérdezettek 22 százaléka változatlanul tud gyűjteni, viszont a pályakezdők 21 százaléka azt felelte, hogy csakúgy mint 2022-ben, idén sem képes félretenni.

A fiatalok 57 százaléka csökkentette kiadásait 2023-ban, kétharmaduk a szórakozásra szánt költségeket igyekszik lefaragni. Ezt követik azok, akik az élelmiszerre és ruházatra szánnak kevesebbet, majd azok, akik idén kevésbé költenek a vendéglátásban és visszavettek az utazásból. Ugyanakkor az egészségügyi kiadásokon nem szívesen spórolnak a fiatalok, a többség ezen a területen nem csökkentette kiadásait – részletezték.

A tájékoztatás szerint a nagyobb ráfordítást igénylő költéseket illetően, a legtöbb fiatal autót szeretne vásárolni a következő öt évben, ezt követik az utazási tervekre szánt kiadások. Sokan szeretnének ingatlant venni, valamint a családalapításra és esküvőre szánt költségekkel is kalkulálnak a húszas éveik végére.

A pályakezdők 41 százaléka otthon tartja megtakarítását, 38 százalékuk bankszámláján, 35 százalékuk pedig befekteti pénzét valamilyen formában, legyen az értékpapír, részvény, ékszer, gyűjtemény, vagy akár egy vállalkozás – írják a közleményben.

A kutatás a 18-25 évesek körében, 500 fős mintán, 2023 májusában készült.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük