Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Luxus lett a jogosítvány 2023-ra: Olyan drága, hogy elfogynak a tanulóvezetők


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került egy jogosítvány megszerzése. Azonban bizonyos esetekben akár a fél millió forintot is elérheti az összköltség.

MOHAI BALÁZS / MTI

Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke a 24.hu megkeresésére közölte, tapasztalataik szerint 500 ezer forintnál is többet kell költeniük a tanulóknak, mire megszerzik a B kategóriás jogosítványt. Elméletben elég lenne 29 vezetői órát vennie a tanulónak, hogy a vizsgával együtt meglegyen a kötelező 30 levezetett óra, de a gyakorlatban ez közelebb van az 50-60 órához, ami akár több mint százezer forinttal is megdobhatja a költségeket. Ha valaki megbukik, újabb 50-100 ezer forintos költséget jelenthet.

A drasztikus drágulásnak az lett az eredménye, hogy jóval kevesebb a tanulóvezető. Az áremelkedés miatt a tavalyi év ezen időszakhoz viszonyítva körülbelül 30-40 százalékos visszaesés tapasztalható a tanulók számában – jelentette ki Jovánovics.

A szakember kiemelte, népgazdasági és tömegközlekedési problémához vezethet, hogy a tehergépjármű-vezető és buszvezető tanfolyamokra jelentkezők száma gyakorlatilag a földbe állt. Szerinte a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 90 százalékkal zuhant vissza az érdeklődők száma, ami nagyon súlyos.

„Amennyiben az állam nem hoz létre egy észszerű támogatási formát a buszsofőr és teherautó-vezető képzésre, akkor komoly problémák adódhatnak a személyszállítási és teherszállítmányozási területen – mondta, hozzátéve, igény lenne a képzésekre, csak a tanulók ezeket nem tudják megfizetni.

Forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük