Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Lopásnak minősül, ha hazavisszük az elütött vadat

Személyi sérülést szerencsére csak ritkán okoznak, de jelentős anyagi kárt annál többször azok a balesetek, amelyek vad és autó találkozásából adódnak. Az utóbbi napokban ismét megszaporodtak a szarvas vagy éppen őzgázolások. Ezeket megelőzni nagyon nehéz, de fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével lehet növelni a vadak elkerülését.

Illusztráció

Zalaegerszeg közelében, és Nagykapornak mellett is komoly kárt okoztak vadak. Az utóbbi esetben az autós egy egész csordával találta magát szemben az úton. Legalább két állattal is ütközött. Szerencséje volt, megúszta sérülés nélkül, de az autója komoly károkat szenvedett.

“A statisztika szerint a vadelütések legnagyobb része reggel, illetve az esti szürkületben történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívak. A közlekedés során folyamatosan figyeljük az út mindkét oldalát, a távolsági fényszórót mindig kapcsoljuk be, így nagyobb területet láthatnak át.’ – nyilatkozta Takács Tivadar, a Zala megyei RFK szóvivője.

“Ilyen téli időszakban a hajtásokon, társas vadászatokon megmozdított vad bárhol előfordulhat az utakon.” – mondata Gál Sándor, kerületvezető erdész, jelezve, hogy a vadászati szezonban a vadak bármikor megjelenhetnek. Ezeket általában előre jelzik a vadászok, de a vadak megjelenésére tábla is figyelmezteti az autósokat. 

Szinte nincs is olyan autós, aki ne találkozott volna már valamilyen formában az úton vadálatokkal. A legtöbb eset szerencsére nem jár balesettel. 

Ha megtörténik a baj, akkor minden esetben értesíteni kell a vadászokat, ugyanis az elütött vadat nem viheti haza az autós. Ez ugyanis a jogszabályok szerint lopásnak minősül.

atv.hu