Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lezárták a magyar tüntetők a szabolcsi határszakaszt – Se ki, se be az ukrán-magyar határon


Traktorokkal zárták el az Ukrajnába vezető utat Záhonynál – írta az EuroNews.

A tüntetők az Európai Bizottság azon döntése ellen tiltakoznak, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szervezte.

A MAGOSZ elnöki posztját egyébként Jakab István fideszes országgyűlési képviselő tölti be, aki korábban a parlament alelnöke is volt. A kormányközeli vezetésű szövetség már tavaly ősszel is szervezett traktoros demonstrációt Záhonyba, akkor az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen tiltakoztak.

Az Európai Unión belül hetek óta tartanak a gazdatüntetések. Ott a gazdákat hátrányosan érintő környezetvédelmi szabályozások váltották ki az első spontán megmozdulásokat, mert a szigorú szabályok betartása jelentős költséget ró rájuk, miközben nem kapnak elég pénzügyi támogatást a családi gazdaságaik fenntartására és fejlesztésére. Ezen felül tiltakoztak amiatt is, hogy míg rájuk szigorú szabályok vonatkoznak például a gyomirtók használatával kapcsolatban, addig Dél-Amerikából az importcégek olcsó és ellenőrizetlen árut is behozhatnak. Ez pedig piaci hátrányba hozza a európai gazdákat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük