Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lesújtó felmérés: Az ukránok 41,4 százaléka szerint Orbán Viktor Kárpátalja inváziójára készül


Az ukránok 41,4 százaléka úgy gondolja, hogy a magyar kormány jelenlegi hozzáállása kárpátaljai magyarokhoz csupán előkészület arra, hogy ha úgy adódik, Magyarország annektálhassa ezt a régiót, derül ki a felmérésből, amit az ukrajnai Democratic Initiative Foundation készített.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A felmérés több adatsorából is kiderül, hogy az ország lakói a szomszédos nyugati nemzetek közül a magyarokról alkotják a legkedvezőtlenebb véleményt.

Vlagyimir Putyin inváziója előtt, valamint idén februárban is ekkora volt azon ukránok aránya, akik szerint Magyarország az oroszokhoz hasonlóan az itt élő kisebbségek ügyét akarja felhasználni azért, hogy megossza az ukrán társadalmat, és területi követeléseknek szerezzen érvényt.

Az ukránok 47,8 százaléka szerint nincs ilyen veszély Magyarország részéről, 10,5 százalék viszont nem tudja megmondani. Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a szomszédos országok közül februárban a magyaroktól tartottak leginkább az ukránok:

Az alábbi ábrán a pirossal jelzett mezők mutatják azoknak az arányát, akik tartanak attól, hogy az adott országnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben.

Az alábbi, augusztusban készített adatsorból pedig az derül ki, hogy ugyanezen országok közül a legtöbben (34 százalék) Magyarországról gondolják, hogy ellenségesen kezeli őket, és mindössze 21 százalék úgy, hogy barátian:

A korábbi, invázió előtt készült kutatásból a következők derülnek ki:

  • Az ukránok szerint az öt nyugati szomszéd közül a magyarok kezelik a legellenségesebben Ukrajnát.
  • Magyarországról gondolják a legkevesebben (28,3 százalék) azt, hogy támogatná Ukrajna csatlakozását az EU-hoz.
  • Csak a románokat (53,6 százalék) látnák kevésbé szívesen vendégségben náluk, mint a magyarokat (58,6 százalék).
  • Azt viszont a relatív többség (31,5 százalék) nem bánja, hogy a magyar kormány befektetéssel és lehetőségekkel támogatja a kárpátaljai magyarokat. 40 százalék szerint ez hozzájárul a régió fejlesztéséhez, és csupán 10,6 százalék szerint ássa alá az ukrán nemzeti identitást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük