Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lesújtó előrejelzés jött a magyar benzinárról: hamarosan hetessel is kezdődhet a literjének ára


Jövő év elején már 700 forint fölött alakulhatnak az üzemanyagárak a magyar kutakon, miután a rájuk ható tényezők mind a drágulás irányába mutatnak – nyilatkozta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője a Világazdasag.hu-nak.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a tendencia a következő időszakban is folytatódni fog. Ahogy az olajár az elmúlt bő egy hónapban durván 20 százalékkal emelkedett, ami felfelé irányuló nyomást helyez a hazai üzemanyagárakra,

Az üzemanyagpiaci helyzetet kommentálva Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője arról beszélt,

HOGY A JANUÁRBAN 700 FORINT FÖLÖTT INDULHATNAK MAJD A HAZAI ÜZEMANYAGÁRAK, HISZEN A RÁJUK HATÓ TÉNYEZŐK MIND A TOVÁBBI DRÁGULÁS IRÁNYÁBA MUTATNAK.

Jelentősen nőtt az olaj és az olajtermékek közötti árrés, főleg az alacsony készletszintek miatt. Viszont a dízel esetében télen magasabb szokott lenni az árrés, mint nyáron.

A dollár az elmúlt időszakban elkezdett erősödni, részben az amerikai gazdaság erős teljesítményének köszönhetően, de a kamatkülönbözet csökkenése is a dollárerősödés felé mutat a forinttal szemben.

Literenként 41 forinttal fog nőni január 1-től az üzemanyagok jövedéki adója itthon, ami az áfa növekedéséhez fog vezetni.

Az ársapkát követően kisebb lett a verseny a hazai üzemanyagpiacon, ráadásul az intézkedés visszaállításának kockázata miatt a szereplők most akarnak pénzhez jutni, ami a magyar vevők számára magasabb árakat jelent. Ezekhez jön még hozzá a kiskereskedelmi különadó, a megerősített Robin Hood adó, és bevezetett EKR-díjat is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük