Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lesújtó a magyar lakosság a koronavírus elleni elleniátoltottsága


Elhanyagolható, európai összevetésben is nagyon alacsony átoltottsággal rendelkeznek idehaza a koronavírus-fertőzés szempontjából a legnagyobb kitettséggel rendelkező idősek – derül ki az európai járványügyi központ adataiból, amelyet Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja elemzett.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

Az ECDC közzétette az Európai Unió/Európai Gazdasági Térség (EU/EGT) COVID-19 elleni átoltottságának legfrissebb, előzetes adatait. Az elemzésben a 2023 ősszel megkezdett nemzeti védőoltási kampányok eredményeiről, azon belül is az EU/EGT tagállamokban 2023 szeptember 1-je és 2024 január 15-e között beadott oltásokról számolnak be. Erről az időszakról a 30-ból 24 EU/EGT-ország jelentett COVID-19 elleni átoltottsági adatokat – írják a friss adatokat értékelő elemzésükben a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központjának szakértői.

Az alábbi ábrákon említett 24 országban az elmúlt közel négy hónap alatt körülbelül 19,4 millió 60 éves és idősebb személy kapott COVID-19 ellen egy dózis oltóanyagot. Közülük mintegy 5,5 millióan 80 évesek és idősebbek voltak a védőoltás idején. A 60 éves és idősebb személyek körében a COVID-19 elleni átoltottság mediánja 11,1% volt, de az egyes országok között óriási a különbség, mivel a legalacsonyabb átoltottság 0,01%, a legmagasabb pedig 65,8%. A 80 éves és idősebb személyek esetében az átoltottság középértéke 16,3%, de az egyes országok között az eltérések még az előzőnél is nagyobbak, 0,01% és 88,2% közötti értékekkel.

Annak ellenére, hogy a frissített összetételű COVID-19 elleni oltóanyag 2023 őszétől elérhetővé vált az EU/EGT országaiban,

MAGYARORSZÁG AZ IDŐSKORÚAK ÁTOLTOTTSÁGÁT TEKINTVE MINDHÁROM KORCSOPORT-KATEGÓRIÁJÁBAN A VIZSGÁLT 24 ORSZÁG KÖZÜL A 23. HELYEN SZEREPEL.

Mindez azt jelenti, hogy a súlyos lefolyás szerint legnagyobb kockázatnak kitett célcsoport döntő többségét nem sikerül a 2023-24-es légúti szezonban védőoltással megvédeni a COVID-19 súlyos következményeitől.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük